WordPress website maken

Een domeinnaam, een hostingpakket en WordPress, dat is alles wat je nodig hebt om je eigen WordPress website te maken. Tel daar een dosis enthousiasme en goede moed bij op en je bent klaar om te starten. Wij helpen je in dit artikel op weg met een handig stappenplan bomvol waardevolle informatie voor een succesvolle website.
WordPress website maken

Meest populaire CMS ter wereld

Wat is WordPress?

Kort gezegd is WordPress het meest populaire content management systeem (CMS) om zelf je website mee te bouwen en te onderhouden. Je kunt het gebruiken voor het bouwen van websites, blogs en webshops en het systeem is eenvoudig uit te breiden met talloze plugins voor extra functionaliteit. WordPress is bovendien open-source en dus voor iedereen gratis beschikbaar.

Maak kennis met WordPress

Waarom WordPress het meest gekozen CMS is

Waarom een eigen WordPress website maken?

Dat de software gratis te gebruiken is, is natuurlijk direct een goede reden om voor WordPress te kiezen. Maar het is zeker niet de enige reden. Op dit moment draait meer dan 42% van de websites op WordPress. Die populariteit zorgt ervoor dat actieve community achter dit open-source CMS de software blijft doorontwikkelen. Ook het aanbod aan goede, betrouwbare plugins blijft groeien. WordPress is daarnaast zeer gebruiksvriendelijk. Ook beginners kunnen, zonder technische kennis, hun eigen website bouwen met WordPress.

WordPress website maken, wat kost het?

Wat kost het om een eigen WordPress website te maken?

Dat een WordPress website bouwen gratis is, betekent niet dat je website ook volledig gratis zal zijn. Dat komt doordat je de website ook ergens moet hosten. Reken daarvoor op een bedrag tussen de 5-15 euro per maand.

Qua design kun je kiezen voor een gratis thema, maar er zijn ook betaalde thema’s. Hier komen we later in dit stappenplan nog even op terug. Kies je voor een betaald thema? Dan kost dat gemiddeld zo’n 50 euro (eenmalig). Heb je echt grootse plannen? Dan kun je je WordPress website ook op maat laten maken. De kosten daarvan zijn uiteraard afhankelijk van wie de website bouwt en van jouw wensen met betrekking tot design en functionaliteit.

Stappenplan: Een eigen WordPress website maken

Sta je op het punt een eigen WordPress website te maken? Met ons stappenplan ontdek je stap voor stap hoe je te werk kunt gaan voor een mooie, professionele website met een stevige fundament.

De fundering voor jouw website

Stap 1: WordPress hosting, de fundering voor jouw WordPress website

Laten we bij het begin beginnen: het regelen van website hosting. Je WordPress website heeft immers een eigen plekje nodig op het wereldwijde web. Hosting is dan ook niets anders dan het huren van een stuk schijfruimte op een server, die 24/7 verbonden is met het internet. Dat is de plek waar alle bestanden van jouw website worden opgeslagen.

Er zijn veel verschillende hostingbedrijven die hosting bieden voor WordPress websites. Voor zo goedkoop mogelijke hosting kun je ook gewone hosting kiezen. Wil je de zekerheid van snelheid, service en kennis van WordPress? Kies dan voor een WordPress hosting pakket bij de webhost van je keuze.

 1. Kies een hostingprovider.
 2. Bestel een WordPress hosting pakket.
 3. Vul de door jou gekozen domeinnaam in.
 4. Rond je bestelling af.
 5. Installeer WordPress (let op: bij sommige hostingproviders gebeurt dit automatisch)

Als je op de bovenstaande knop naar de WordPress pakketten van Cloud86 hebt geklikt dan kom je op de volgende pagina uit.

WordPress Hosting Cloud86

Cloud86 heeft drie verschillende WordPress hosting pakketten.

Het WordPress Start pakket kost slechts €2,95 per maand (1,95 per maand als je een contract voor 3 jaar afsluit), je kunt er 2 websites op plaatsen en je hebt 5GB aan schrijfruimte voor opslag voor afbeeldingen, e-mail etc..

Met het dit Start pakket kun je prima beginnen als je bijvoorbeeld één website wil maken en niet zoveel e-mailadressen nodig hebt.

Het WordPress Medium pakket kost €2,98 per maand tijdens je eerste contractduur (50% korting), daarna ga je €5,95 per maand betalen. Op het Medium pakket kun je 10 websites plaatsen. Handig als je bijvoorbeeld klanten wilt hosten of zelf meerdere website wilt hosten op één pakket. Met 50GB aan opslagruimte kun je hier wel een aantal websites kwijt.

Als laatste is er ook nog het WordPress Unlimited pakket. WordPress unlimited kost €5,98 per maand de eerste contractperiode (50% korting), daarna kost het 11,95 per maand. Het loont dus om een langer contract af te sluiten als je de 50% korting mee wil pakken. Met Onbeperkt aantal websites en Onbeperkt dataverkeer kun je hier heel veel website tegelijk op hosten.

Een goed begin is het halve werk

Stap 2: Kies een goede en sterke domeinnaam

In bovenstaande rijtje noemden we terloops het invullen van je domeinnaam. Een goede domeinnaam kiezen is echter niet altijd zo makkelijk als je denkt. Een domeinnaam moet eenvoudig genoeg zijn om te onthouden en om op te schrijven. Maar tegelijkertijd moet je domeinnaam ook origineel zijn. En vergeet vooral niet om te checken of de domeinnaam van jouw keuze nog beschikbaar is. Want ook op dat gebied wordt het kiezen van een goede domeinnaam steeds moeilijker.

Check je domeinnaam

Tips voor het bedenken van een domeinnaam:

 • Maak een combinatie van meerdere woorden;
 • Maak er een korte zin van;
 • Voeg ‘de’, ‘het’ of ‘een’ toe;
 • Denk aan synoniemen;
 • Probeer een belangrijk zoekwoord toe te voegen;
 • Kijk eens naar taalvarianten (bijvoorbeeld: Engels, Duits of Frans);
 • Pas op voor vreemde betekenissen.

De installatie van WordPress

Stap 3: WordPress installeren op je hosting

Nu domeinnaam en hosting geregeld zijn, is het tijd om WordPress te installeren. Geen zorgen, dit is met een paar muisklikken geregeld. Via je hostingprovider kun je WordPress downloaden. In sommige gevallen wordt het CMS automatisch geïnstalleerd. Je ontvangt vervolgens de inloggegevens en je website staat direct online, met een voor geïnstalleerd standaard WordPress thema.

WordPress downloaden
Je kunt WordPress ook los downloaden vanaf de WordPress website maar vaak kun je via het control panel van je hosting provider binnen enkele klikken WordPress installeren. Cloud86 is dit via Plesk bijvoorbeeld in enkele minuten al gebeurd.

SSL-certificaat activeren

Om bezoekers van je website online veiligheid te bieden, is een SSL-certificaat van groot belang. Veel hostingproviders bieden hiervoor een gratis SSL- certificaat die prima voldoet (Let’s Encrypt). Om een beveiligde verbinding tussen browser en server te creëren, moet je het SSL-certificaat echter wel activeren. Log hiervoor in bij de webhost. Als je Plesk hebt als Control Panel dan kun je dit erg eenvoudig regelen bij het pakket wat je hebt aangemaakt.

SSL Instaleren Plesk

Inloggen bij WordPress

Wanneer je WordPress hebt geïnstalleerd, ontvang je van WordPress (of van je webhost) een e-mail met je inloggegevens, je domeinnaam en het webadres waar je kunt inloggen. In de meeste gevallen eindigt dit webadres met /wp-admin, maar sommige websites passen dit aan om spam te voorkomen.

WordPress website maken inloggen

WordPress leren kennen

Als je voor het eerst met nieuwe software gaat werken, is het goed om een programma eerst te leren kennen. We nemen je daarom mee op een mini-rondleiding en bekijken kort het menu dat je aan de linkerkant ziet wanneer je bent ingelogd in WordPress:

WordPress menu voorbeeld
 • Dashboard – Hier tref je een aantal quick-links aan naar veelgebruikte vervolgstappen.
  • Updates – Check hier of er beschikbare updates zijn voor WordPress, het WordPress thema dat je gebruikt of één van je geïnstalleerde plugins. Zorg dat je deze regelmatige update.
 • Berichten – Hier staan al je blogartikelen.
  • Categorieën – Wanneer je veel blogs schrijft, kun je deze indelen in categorieën die je zelf kunt aanmaken.
  • Tags – Tags werken hetzelfde als categorieën, maar hebben meestal betrekking op specifieke attributen (bijvoorbeeld: kleur, jaartal, soort). Het gebruiken van categorieën en tags is optioneel.
 • Media – Dé verzamelplaats voor alle video’s, afbeeldingen en PDF’s die je aan je website hebt toegevoegd. Je kunt ze hier bekijken, aanpassen, verwijderen of juiste nieuwe media toevoegen.
 • Pagina’s – Maak en beheer de pagina’s van je website.
 • Reacties – Laten bezoekers een reactie achter op je blog? Dan kun je die hier beheren.
 • Weergave – Alles met betrekking tot de stijl van je website.
  • Thema’s – Thema’s uploaden, downloaden en activeren.
  • Customizer – Met de customizer kun je aanpassingen doen aan je website, terwijl je de website ziet. Denk aan het uploaden van je logo, het toevoegen van een favicon of het invoeren van extra CSS code.
  • Widgets – Sommige delen van je website kun je indelen met contentblokken, ook wel widgets genoemd. Je gebruikt ze bijvoorbeeld in de footer van je website of in de sidebar.
  • Menu – Menu’s aanmaken, indelen en wijzigen.
  • Thema editor – Heb je verstand van code? Dan kun je via de thema editor de code van je website aanpassen.
 • Plugins – Plugins downloaden, activeren en beheren. Ideaal wanneer je extra functionaliteiten, zoals bijvoorbeeld een contactformulier, aan je website wil toevoegen.
 • Gebruikers – Voor iedereen die in jouw WordPress omgeving mag inloggen maak je een aparte gebruiker aan. Zo kun je per gebruiker precies aangeven tot welke onderdelen hij/zij toegang (rechten) heeft.
 • Gereedschap – Hier vind je tools voor het importeren en exporteren van websites. Dit gebruik je voornamelijk wanneer je een website wil verhuizen.
 • Instellingen
  • Algemeen – Hier kun je o.a. de titel, de taal en de datum aanpassen van je website aanpassen.
  • Schrijven – Instellingen over formats.
  • Lezen – Geef hier aan welke pagina de homepage van je website wordt en op welke pagina je blogposts moeten worden weergegeven. Je kunt hier ook aangeven of je jouw website wil verstoppen voor zoekmachines.
  • Discussie – Instellingen over reacties op je website.
  • Media – Stel hier de maximale afmetingen van afbeeldingen in.
  • Permalinks – Structuur van de URL’s van je website wijzigen.
  • Privacy – Geef aan welke pagina informatie bevat over je privacybeleid.

Veel plugins en thema’s voegen extra items aan het menu toe. Soms staan deze apart in het rijtje vermeld, andere keren scharen ze zich onder bestaande menu-items, zoals instellingen of media.

De basiselementen van WordPress

Stap 4: WordPress website bouwen – Start met een goede basis

Grote kans dat je staat te popelen om je website te vullen met een mooi design en pagina’s vol content. Toch raden we je aan eerst een aantal belangrijke zaken in te stellen. Hoe beter de basis, hoe makkelijker het wordt om verder te bouwen aan je website.

Instellen permalinks

Hoe duidelijker de URL’s van je website zijn, hoe makkelijker bezoekers en zoekmachines je website kunnen vinden. Standaard gebruikt WordPress URL’s die niet duidelijk maken waar de pagina over gaat. Dat is jammer. We wijzigen daarom de permalink instellingen, zodat we mooie, schone, URL’s krijgen.

WordPress permalinks instellen
 1. Klik in het WordPress menu op ‘Instellingen’.
 2. Klik op Permalinks
 3. Vink ‘Berichtnaam’ aan.
 4. Klik op ‘Wijzigingen opslaan’.


Vanaf nu krijgt iedere nieuwe pagina automatisch een URL met daarin de naam van de pagina.

Nu denk je vast “het voorbeeld ziet er anders uit dan hierboven wordt omschreven”, dat klopt. Het meest voor de hand liggende is om “Berichtnaam” aan te klikken maar mocht je met verschillende categorieën werken binnen je WordPress website dan kun je er ook voor kiezen om “Aangepaste structuur” aan te klikken. Als je hier dan “/%category%/%postname%/” in plaatst en op “Wijzigingen opslaan” klikt dan komt er voor je bericht ook nog de categorie te staan in de URL. Voorbeeld: jouweigenwordpresswebsite.nl/categorie-naam/naam-van-je-bericht/

WordPress pagina’s maken

Om op een later moment je website te kunnen vullen met content, heb je pagina’s nodig. In deze stap gaan we daarom een handvol pagina’s maken. Natuurlijk kun je het aantal pagina’s later nog volop uitbreiden. Met de pagina’s die we nu aanmaken, kunnen we in een volgende stap het menu van je website maken. We maken hiervoor de homepage, een blog, een ‘over mij’ pagina en een contactpagina. In dit voorbeeld werken we met de standaard Gutenberg editor van WordPress. Met een website builder als bijvoorbeeld Elementor zal het net iets anders in zijn werk gaan maar spreekt het vaak ook voor zich.

Goed om te weten: Wil je op je website alleen maar bloggen? Dan hoef je geen pagina als homepage en als blog aan te maken. WordPress is namelijk standaard ingesteld als blog.

Wordpress pagina aanmaken Gutenberg

Het aanmaken van een pagina in WordPress gaat als volgt:

 1. Klik in het menu op ‘Pagina’s.
 2. Klik op ‘Nieuwe pagina’.
 3. Vul de titel van de pagina in. Bijvoorbeeld: Contact.
 4. Klik rechtsboven op de blauwe knop ‘Publiceren’.

Door daarna linksboven op het WordPress logo te klikken kom je weer terug bij het begin en kun je het proces herhalen tot alle vier de pagina’s zijn aangemaakt.

Locatie homepage en blog op website bepalen

Iedere website heeft een homepage. Maar welke pagina dat is, dat weet WordPress natuurlijk niet. Het is daarom belangrijk dat je aangeeft welke van de pagina’s die je hebt aangemaakt de homepage is. Ditzelfde geldt ook voor de pagina waar alle blogs op komen. We stellen dit als volgt in:

 1. Klik op ‘Instellingen’.
 2. Klik op ‘Lezen’.
 3. Zet een vinkje bij de tweede optie: ‘Een statische pagina’.
 4. Selecteer bij Homepagina: ‘Home’
 5. Selecteer bij Blogpagina: ‘Blog’
 6. Klik op ‘Wijzigingen opslaan’.
WordPress homepage instellen

WordPress menu maken

Onmisbaar op een website is natuurlijk het menu. Dit helpt bezoekers om snel de informatie te vinden waar zij naar op zoek zijn. Als je zelf geen menu aanmaakt, zet WordPress zelf iedere pagina die je aanmaakt in het menu. Omdat de pagina’s er dan van nieuw naar oud in komen te staan, verlies je al gauw het overzicht. We maken daarom een menu aan, om zelf controle te houden over de inhoud van het menu op je website.

WordPress menu toevoegen
 1. Klik op ‘Weergave’.
 2. Klik op ‘Menu’s’.
 3. Geef je menu een naam en klik op ‘Menu aanmaken’.
 4. Voeg pagina’s toe aan je menu door aan de linkerkant pagina’s aan te klikken en klik op ‘Aan menu toevoegen’.
 5. Staan de pagina’s in de verkeerde volgorde in het menu? Sleep de menu-items dan naar de juiste plek. Door een item iets naar rechts te slepen creëer je een submenu.
 6. Geef onderaan de locatie van menu aan.
 7. Klik op ‘Menu opslaan’.

Maak je later nieuwe pagina’s aan die je aan het menu wil toevoegen? Ga dan op dezelfde wijze te werk, voeg de desbetreffende pagina toe aan het menu en klik op ‘Menu opslaan’.

Pagina maken met WordPress pagebuilder Gutenberg

De pagina’s die je bij voorgaande stappen hebt aangemaakt, zijn natuurlijk nog leeg. Gelukkig lijkt het maken en bewerken van WordPress pagina’s veel op het werken met tekstverwerkers als Word en Pages. Al zijn er uiteraard wel wat verschillen, zoals het werken met een blokkensysteem. Dit houdt in dat ieder onderdeel van de pagina een apart (content)blok vormt. Denk aan een koptekst, een alinea, een lijstje, een afbeelding, enzovoorts. Die blokken kun je individueel verschuiven en aanpassen.

Blokken toevoegen

WordPress blok toevoegen Gutenberg

Blok bewerken

Wil je een blok bewerken? Wanneer je er op klikt, verschijnt er een klein menu om je verder te helpen. Met de meest linker optie, kun je het soort blok aanpassen. Bijvoorbeeld als je van een gewone tekst een koptekst wil maken. Door het blok met de muis vast te pakken op de zes kleine puntjes, kun je het verslepen. Met de pijl kun je het blok onder of boven verplaatsen. Er zijn ook opties waarmee je details van het blok kunt wijzigen, zoals de breedte van het blok, de grootte van de koptekst en de uitlijning. Door op de drie verticale puntjes te klikken kun je het blok verwijderen, kopiëren en dupliceren.

WordPress Gutenberg blok wijzigen

Populaire blokken

Op de meeste pagina’s gebruik je slechts een aantal blokken, voornamelijk de blokken met teksteigenschappen. Laten we een aantal van deze meest populaire blokken nog even bekijken.

Paragraaf

Paragraaf is een standaard tekstblok waar je een wat langer stuk tekst (een alinea of paragraaf dus) in kwijt kan. Je kunt dit blok selecteren, maar het verschijnt ook wanneer je in de pagebuilder op enter drukt.

WordPress Gutenberg Paragraaf

Koptekst

Koptekst gebruik je om, zoekmachinevriendelijke, titels mee te maken. Een H2 koptekst gebruik je voor algemene onderwerpen binnen een pagina of tekst. Een H3 koptekst hoort bij subonderwerpen. Gaat je tekst nog verder de diepte in? Dan kun je ook H4 en H5 gebruiken.

Een H1 koptekst is een hoofdtitel. Iedere pagina bevat maar één H1 koptekst, die voer je bovenaan in de pagebuilder in. In de overige tekst gebruik je dus geen H1 kopteksten meer, maar begin je bij het gebruik van kopteksten met een H2 koptekst.

WordPress Gutenberg Koptekst

Afbeelding & video

In dit blok plaats je een afbeelding of video uit de mediabibliotheek of vanaf je computer. Zorg dat je geen afbeeldingen gebruikt van meer dan 1MB. Soms gebruiken mensen wel eens afbeeldingen rechtstreeks vanaf hun camera maar deze afbeeldingen zijn veel te groot en soms wel 32MB per stuk. Als een bezoeker dan je pagina bezoekt en de pagina moet laden dan duurt dit erg lang. De bezoeker zal waarschijnlijk afhaken en ook zoekmachines houden er niet van. Het beste is om een afbeelding bij te snijden in formaat en onder de 100kB te krijgen. Met gratis software als TinyPNG kun je je afbeeldingen al flink in grootte verkleinen.

WordPress Gutenberg Afbeelding

Lijst / bulletpoints

Een blok waar je opsommingen kunt maken.

WordPress Gutenberg Lijst

Citaat / quote

Wil je dat een citaat of quote extra in het oog springt? Dan is dit blok ideaal.

WordPress Gutenberg Citaat

Knoppen

Bij een call-to-action hoort vaak ook een knop waar de bezoeker op kan klikken. Die leidt bijvoorbeeld naar de contactpagina of naar een pagina met extra informatie over een bepaald onderwerp.

WordPress Gutenberg Knoppen

Ontwerp en indeling van je pagina

Selecteer ‘Kolommen’ om een rij op te delen in verschillende kolommen. Zoek je een specifieke indeling? Bij ‘Patronen’ kun je kiezen uit diverse ontwerpen, zoals bijvoorbeeld een offset header met twee kolommen.

WordPress Gutenberg Kolommen

Oneindig veel functionaliteiten met WordPress plugins

Stap 5: WordPress plugins

WordPress heeft standaard een basisset aan functionaliteiten, maar de kans is groot dat je deze tijdens het bouwen van je website wilt uitbreiden. Dankzij plugins is dit net zo eenvoudig als het installeren van een app op je telefoon. En het mooie is: Er is voor vrijwel iedere functionaliteit wel een plugin te vinden. Er zijn bijvoorbeeld plugins om van je website een webshop te maken, er zijn plugins om statistieken te meten, om een forum toe te voegen of om contactformulieren te maken. Sommige plugins zijn gratis, anderen bieden betaalde varianten.

WordPress plugin installeren

Het installeren van een WordPress plugin is heel eenvoudig:

 1. Klik in het WordPress menu op ‘Plugins’.
 2. Klik op ‘Nieuwe plugin’.
 3. Ga op zoek naar de juiste plugin. Dit kan via de tabbladen bovenaan of via het zoekveld aan de rechterkant. Hier kun je zoeken op naam, maar ook op beschrijvende elementen. Heb je een plugin al via een andere website gedownload? Dan kun je ‘m hier ook direct uploaden in WordPress.
 4. Check de reviews om te zien of je een goede plugin gekozen hebt.
 5. Klik op ‘Nu installeren’ om de plugin te installeren.
 6. Klik op ‘Nu activeren’ om de plugin in te schakelen. Indien nodig kun je daarna nog instellingen wijzigen voor optimaal gebruik.
WordPress nieuwe plugin toevoegen

Handige WordPress plugins

Welke plugins voor jou noodzakelijk en/of handig zijn, is geheel afhankelijk van het doel van je website. Voor een basic website kom je ook zonder plugins met WordPress al een heel eind. Onmisbaar zijn in de meeste gevallen een plugin voor een contactformulier en een plugin voor SEO. Ook een plugin tegen spam is prettig en voor sommige websites een plugin die de caching/snelheid van je website verbeterd. Zie je qua plugins door de bomen het bos niet meer? Wij geven je een aantal tips van handige en populaire WordPress plugins:

WordPress plugins voor contactformulieren:

WordPress plugin: Website under construction

 • SeedProd
 • Maintenance
 • CMP

WordPress SEO plugins

De look and feel van jouw WordPress website

Stap 6: WordPress thema’s, pagebuilders en templates

Wanneer het aankomt op het ontwerp van een WordPress website, dan zijn er grofweg drie onderdelen: Thema’s, pagebuilders en templates. Deze drie kun je los van elkaar kiezen en instellen, maar in veel gevallen komen ze ook in combinaties. Wel zo handig, want dan weet je zeker dat thema, pagebuilder en template goed met elkaar samenwerken. Mocht je ze toch los van elkaar kiezen, check dan vooraf of ze compatibel zijn.

WordPress opbouw thema pagebuilder template

WordPress thema’s zijn vooraf ontworpen designs die de uitstraling van je website bepaalt. Er is keuze uit duizenden verschillende thema’s. Je kunt daarbij kiezen uit gratis thema’s, betaalde (en meer uitgebreide) thema’s of een voor jou op maat gemaakt thema.

Het door jou gekozen WordPress thema bepaalt de globale instellingen van je website en de mogelijkheden om zaken als kleurgebruik, lettertype en de breedte van je website aan te passen. Het thema bepaalt ook de vormgeving en indeling van de header, de footer en van generieke pagina’s, zoals de 404-pagina en het blog.

Als je thema geïnstalleerd is, kun je een pagebuilder gebruiken om pagina’s vorm te geven. Veel pagebuilders werken hiervoor met een eenvoudig ‘drag-and-drop’-systeem, waarmee je ook bestaande templates van een thema kunt aanpassen. Bij de vorige stap schreven we al over de standaard pagebuilder van WordPress. Deze is heel geschikt voor het maken van normale pagina’s en blogs, maar biedt minder mogelijkheden voor het maken van grote aanpassingen. Voor pagina’s met een afwijkend design, zoals de homepage, wordt daarom veel gebruik gemaakt van externe pagebuilders.

Pagebuilders en thema’s worden vaak geleverd met een verzameling templates. Dit zijn vooraf ontworpen pagina’s, die je kunt uploaden en naar wens kunt aanpassen. Door een template te gebruiken zet je dus eigenlijk met één klik op de muis de basis van een pagina neer en krijgt je website direct vorm.

WordPress thema opties

Het aanbod aan WordPress thema’s is haast eindeloos. De kosten hiervoor lopen uiteen van niets tot een paar duizend euro. Dit zijn je opties:

 • Gebruik een gratis thema met, eventueel, een pagebuilder en een template plugin.
 • Koop een premium WordPress thema bij een marktplaats voor thema’s, zoals Themeforest. Dit kost gemiddeld 50 euro.
 • Laat een maatwerk thema (inclusief templates) ontwikkelen door een webdesignbureau. Dit kosten tussen de 2.000 en de 8.000 euro.
 • Kies een bestaand thema (gratis of betaald) en laat dit volledig inrichten door een webbouwer. Dit kost 500 tot 2.500 euro.

Gratis WordPress thema’s

Je zou misschien denken dat de meeste WordPress thema’s betaalde thema’s zijn. Maar niets is minder waar. Er zijn duizenden gratis WordPress thema’s die je prima kunt gebruiken om een eenvoudige website te maken. Omdat gratis thema’s vaak vrij simpel zijn, zijn er standaard maar weinig mogelijkheden. Wat dat betreft zul je dus wat meer zelf moeten regelen. Bij gratis thema’s worden geen pagebuilder of templates meegeleverd. Die zul je dus apart moeten downloaden. Toch zijn er zeker een tiental populaire gratis WordPress thema’s die, met wat extra inzet, kunnen opboksen tegen de grotere, betaalde thema’s.

Waar vind je gratis WordPress thema’s?

De gratis thema’s voor WordPress vind je via het WordPress dashboard:

 1. Klik op ‘Weergave’.
 2. Klik op ‘Thema’s’.
 3. Klik op ‘Nieuwe toevoegen’.
 4. Klik op het tabblad ‘Populair’ of ‘Nieuwste’ en ontdek meer dan 4000 gratis thema’s waar je uit kunt kiezen.

Het is niet altijd mogelijk om de templates van een thema direct te bekijken via Live Preview. Dit komt omdat je bij sommige gratis thema’s de templates indirect krijgt. Hiervoor moet eerst de bijbehorende plugin met templates worden geïnstalleerd.

WordPress gratis thema's

Populaire gratis WordPress thema’s

De keuze van een gratis WordPress thema is natuurlijk helemaal aan jou. Benieuwd welke thema’s populair zijn? Bekijk dan deze eens:

Premium WordPress thema’s

Het grote voordeel van premium (betaalde) WordPress thema’s, is dat deze vaak veel uitgebreider zijn. Je hebt meer mogelijkheden en de keuze uit meer headers, tientallen templates, footers, opties, enzovoorts. Ook zijn de designs van premium thema’s vaak veel specifieker en soms zelf gericht op een bepaalde branche.

Betaalde WordPress themes

Waar vind je premium WordPress thema’s?

Een goede plek om te zoeken naar een premium WordPress thema, is een marktplaats gemaakt voor thema’s. ThemeForest is wat dat betreft de meest bekende website.

Hoe meer wensen en eisen je aan een website hebt, hoe lastiger uiteraard ook je zoektocht naar een geschikt thema. Kort samengevat doorloop je bij je zoektocht de volgende stappen:

WordPress thema uploaden
 1. Ga naar ThemeForest en start je zoektocht.
 2. Bekijk kort enkele tientallen thema’s (met de preview knop) en beslis snel of de stijl je wel of niet aanspreekt. Daar mag je best een beetje streng bij zijn.
 3. De thema’s die je aanspraken bekijk je opnieuw. Je bezoekt de demo website en kijkt uitgebreid rond om te zien of het thema bij je past.
 4. Kies een thema. Houd daarbij rekening met de stijl en de indeling. Hoe dichter dat bij jouw wensen ligt, hoe makkelijker het wordt om je eigen website te maken.
 5. Reken je thema af. Bij ThemeForest kan dit via een creditcard of met PayPal.
 6. Download het thema.
 7. Klik in het WordPress dashboard op ‘Weergave’.
 8. Klik op ‘Thema’s’
 9. Klik op ‘Nieuwe toevoegen’
 10. Upload het zip-bestand van het thema.
 11. Activeer het thema.

Drag-and-drop pagebuilders maken het je makkelijk

Stap 7: Hoe werken WordPress pagebuilders?

Zodra je een pagina gaat maken die iets minder standaard is, komt een pagebuilder van pas. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de homepage van je website. In de meeste gevallen is die duidelijk anders dan de rest van de pagina’s. En omdat de meeste websites een homepage hebben, is de kans groot dat ook jij met een pagebuilder aan de slag wil.

De meest populaire pagebuilders zijn:

WordPress pagebuilder installeren

 1. Klik op ‘Plugins’.
 2. Klik op ‘Nieuwe plugin’.
 3. Gebruik het zoekveld om de pagebuilder van je keuze op te zoeken.
 4. Klik op ‘Nu installeren’.
 5. Klik op ‘Nu activeren’.
Elementor Pagebuilder installeren

Heb je ergens een betaalde pagebuilder aangeschaft of zat de plugin bij een premium thema? Dan kun je deze toevoegen door bij ‘Nieuwe plugin’ te klikken op ‘Plugin uploaden’. Daarna kun je ook deze plugin installeren en activeren, zoals bij de stappen hierboven.

Hoe werkt een pagebuilder?

Hoewel iedere pagebuilder anders is, zijn er ook veel overeenkomsten. We leggen in dit deel daarom globaal uit hoe een pagebuilder werkt, zodat je er mee aan de slag kunt.

Grofweg werk je in een pagebuilder met drie onderdelen: Rijen/secties (rows), kolommen (columns) en contentblokken.

Een rij is een horizontaal blok die je kunt vullen met kolommen en content blokken. Het is een sectie met een specifieke indeling. Door verschillende rijen aan te maken ontstaat het design van de website.

WordPress pagebuilder voorbeeld Divi
Dit is een voorbeeld van hoe de Divi pagebuilder eruit ziet aan de achterkant. Divi heeft echter ook een front-end editor wat betekend dat je aan de voorkant van je website aanpassingen kunt doorvoeren. Zo zie je precies wat je aanpast en hoe bezoekers het van je website ook gaan zien.

Om content blokken binnen een rij naast elkaar te kunnen plaatsen, maak je kolommen aan. Je kunt daarbij kiezen voor twee gelijke rijen maar bijvoorbeeld ook drie kolommen van ieder 33% of één kolom van 75% naast een kolom van 25%.

Een kolom kun je vervolgens vullen met contentblokken. Deze kunnen veel verschillende content bevatten. Denk bijvoorbeeld aan tekst, titels, afbeeldingen, video’s, tabellen, quotes, lijstjes, en knoppen.

Hoewel je website draait om de content, willen we ook even stil staan bij het belang van leegte, ook wel witruimte genoemd. Deze ruimte, die zich tussen de diverse elementen bevindt, heeft de kleur van de achtergrond. Het is ruimte die niet opvalt, maar wel enorm belangrijk is. Lege ruimtes tussen content blokken zorgen voor rust, orde en overzicht.

Stap 8: Logo’s, widgets, footer, customizer en website instellingen

Welk thema je ook kiest, er zijn altijd website instellingen. Sommige zijn standaard en komen bij ieder thema voor, zoals de favicon, de website titel en het logo. Andere instellingen zijn afhankelijk van het thema. In sommige thema’s kun je bijvoorbeeld instellen welke lettertypen er gebruikt worden, hoe de header is ingedeeld, de grootte van kopteksten en de lay-out van het blog. Het ene thema biedt een handjevol instellingen aan, het andere thema honderden.

Waar je de instellingen van je website in WordPress kunt wijzigen, is geen vast gegeven. In veel thema’s vind je tal van instellingen bij de Customizer. Veel thema’s zijn extra instellingen mogelijk, via een nieuw aangemaakt menu-item in het dashboard van WordPress.

Customizer locatie in WordPress menu
Dit is de locatie waar je “Customizer” kunt vinden in het menu.
Customizer instellingen menu WordPress
Dit is hoe een standaard Customizer eruit ziet.

Logo en favicon aanpassen

Bij bijna alle WordPress thema’s kun je het logo en de favicon van je website toevoegen via de Customizer.

 1. Klik in het WordPress dashboard op ‘Weergave’.
 2. Klik op ‘Customizer’.
 3. Klik op Site identiteit (in de meeste gevallen is dit een menu-item in de Customizer)
 4. Voeg het logo en de favicon toe.

Is de optie ‘Site-identiteit’ niet aanwezig? Klik dan eens op verschillende andere menu-items om een optie te vinden waar je de header of het logo kunt toevoegen/aanpassen.

WordPress customizer logo wijzigen

Een footer is het onderste deel van je website en in de meeste gevallen op iedere pagina gelijk. Vaak is de footer gevuld met meerdere kolommen vol linkjes naar belangrijke pagina’s en informatie over de website. Gebruik een contentblok ‘Paragraaf’ of ‘Lijst’ om meerdere linkjes aan de footer toe te voegen. Wanneer een footer is opgedeeld in meerdere kolommen, kun je iedere kolom apart indelen met widgets of contentblokken.

Widgets gebruiken

Widgets zijn contentblokken die speciaal zijn aangemaakt om de sidebar, de footer en soms de header van de website in te delen. Klik in je WordPress dashboard op ‘Weergave’ en dan op ‘Widgets’. Als je het prettiger vindt, kun je de widgets ook via de Customizer bewerken.

Widgets zijn eenvoudig te selecteren, bewerken en te verslepen, zodat ze op de juiste plek in footer, header of sidebar terecht komen. Content die via widgets wordt toegevoegd of aangepast, is automatisch op iedere pagina zichtbaar, zolang de footer, sidebar of header op die betreffende pagina maar wordt weergegeven.

TIP: Heeft je WordPress thema veel instellingen? Dan is het goed om te weten dat alle opties standaard vaak al goed staan ingesteld. Neem de tijd om de instellingen stuk voor stuk te bekijken en gebruik eventueel de documentatie van het thema.

WordPress Widgets voorbeeld

Na het ontwikkelen ben je nog niet klaar

Stap 9: Website optimalisatie, marketing en statistieken

Door alle instructies van bovenstaande stappen te volgen, kun je een mooie basis opzetten voor jouw eigen WordPress website. Mooi, maar dan ben je er nog niet. Los van dat alle pagina’s uiteraard gevuld moeten worden met de juiste content, zul je ook moeten werken aan het aantrekken van bezoekers. Bijvoorbeeld door te werken aan zoekmachineoptimalisatie om je website goed vindbaar te maken via zoekmachines als Google. Wellicht wil je ook marketingtools inzetten om je website te promoten. En als er eenmaal bezoekers naar je WordPress website komen, wil je in je statistieken kunnen inzien hoe deze bezoekers bij jou terecht zijn gekomen. Genoeg te doen dus!

Nieuwsbrieven versturen

Een nieuwsbrief is dé manier om met (potentiële) klanten en bezoekers van je website in contact te blijven. Door e-mailadressen te verzamelen op je website, ontdek je wie jouw bezoekers zijn en kun je ze benaderen met inspirerende verhalen, onweerstaanbare aanbiedingen en andere waardevolle content. In het begin is je e-maillijst nog klein en lijkt het tijdverspilling om een mailing te maken. Maar niets is minder waar. Hoe eerder je met het versturen van nieuwsbrieven begint, hoe meer waarde je er uit haalt. Met de tijd zal de grootte en kwaliteit van je lijst groeien en kun je ook de frequentie van je nieuwsbrief aanpassen.

WordPress nieuwsbrief versturen

TIP: Via een plugin kun je eenvoudig een inschrijfformulier voor je nieuwsbrief toevoegen aan je website. Je kunt een gratis weggever gebruiken om mensen te overtuigen zich zo snel mogelijk aan te melden.

Optimale website snelheid

Hoe sneller je website laadt, hoe beter. In eerste instantie voor je bezoekers, die vandaag de dag vaak te weinig geduld hebben met trage websites. Ook Google wordt blij van snelle websites. Door de snelheid van je website te optimaliseren, heb je dus ook meer kans op een hogere plek in de zoekresultaten. Voor het verbeteren van de snelheid van je website kun je een plugin zoals LiteSpeed Cache gebruiken. Andere goede caching plugins voor WordPress zijn WP Rocket, W3 Total Cache, Cache Enabler en WP Super Cache.

WordPress website statistieken

Door de Google Analytics plugin te installeren kun je al je bezoekersstatistieken bijhouden. Je ontdekt daarmee hoe bezoekers op je website terecht zijn gekomen, welke pagina’s ze hebben bezocht en hoe lang ze op je website zijn gebleven. Door deze statistieken regelmatig te bekijken en te analyseren, kun je gericht verbeteringen aan je website doen. Is er een pagina waar bezoekers altijd snel weer vertrekken? Dan sluit de inhoud wellicht niet aan. Door daarmee te experimenteren ontdek je wat wel werkt en wat niet en kun je je website steeds krachtiger maken.

WordPress Google Analytics koppelen

De plugin Google Search Console toont je hoe jouw website presteert in Google. Daarmee krijg je inzicht in de zoekwoorden waarmee jouw website gevonden wordt. Ook je positie in de zoekresultaten van die zoekwoorden wordt getoond.

WordPress website back-up

Het zal je maar gebeuren: Je maakt een vergissing in je instellingen, je website wordt gehackt of er is een technisch mankement waardoor je website foetsie is. Of een deel daarvan. Ongelofelijk vervelend! We raden je daarom aan om regelmatig een back-up van je website te maken, zodat je die bij nood altijd op je website kunt terugzetten. Afhankelijk van hoe vaak je jouw website wijzigt, zul je moeten bepalen hoe vaak je een back-up maakt. Dat kan dagelijks zijn, maar ook wekelijks of één keer per maand. Veel webhosts maken dagelijks een back-up van jouw website, zonder dat jij daar verder omkijken naar hebt. Wil je zelf controle houden over je back-up? Gebruik dan een plugin, zoals Updraft Plus.

Wat vragen mensen over WordPress

WordPress website bouwen: Dit zijn de meestgestelde vragen

Als je tot het einde van dit stappenplan hebt gelezen, dan weet je inmiddels een heleboel over het maken van een eigen website met WordPress. Omdat WordPress eindeloos veel mogelijkheden heeft, is het onmogelijk om alles in één artikel te vangen. Dit stappenplan is dus enkel de basis. Loop je vast? Dan zijn er verschillende plekken waar je hulp of informatie kunt vinden:

 • Zoek via Google. Er zijn zoveel WordPress gebruikers, dat er vast al meer mensen tegen dezelfde problemen zijn aangelopen. De kans is dus groot dat het antwoord op jouw vraag al ergens op internet besproken wordt. Door in het Engels te zoeken vergroot je de kans dat je snel een antwoord vindt.
 • Check de documentatie van je thema. Betaalde thema’s hebben vaak uitgebreide documentatie. Eventueel kun je ook contact opnemen met de makers van het thema.
 • Neem contact op met je WordPress webhost. Bij technische issues kunnen zij je via mail en/of telefonisch ondersteunen.

Om je alvast wat op weg te helpen, beantwoorden wij hieronder een aantal veelgestelde vragen over het maken van een eigen website in WordPress.

Veelgestelde vragen
Waar vind ik een goed premium WordPress thema?
We hebben het in het stappenplan al even gehad over premium WordPress thema’s. Een populaire website om zo’n thema aan te schaffen is Themeforest. Je kunt ook terecht bij WooThemes, Mojo Themes en Elegant Themes. Op de website Codecanyon vind je veel premium WordPress plugins. Deze kosten gemiddeld zo’n 5-20 euro.
Ik zie geen ‘Plugins’ in mijn menu. Hoe kan dat?
Als het item ‘Plugins’ in je menu ontbreekt, kan dat twee oorzaken hebben. In de meeste gevallen komt het door het gebruik van WordPress.com in plaats van WordPress.org. Bij WordPress.com host WordPress je website en mag je niet zomaar plugins installeren. We raden daarom altijd aan om WordPress.org te gebruiken, WordPress te downloaden en op een eigen server of bij een webhost te installeren.

Gebruik je wel WordPress.org, maar zie je geen ‘Plugins’ tab in het menu? Dan ligt dat aan de rechten die je als gebruiker hebt. Als eigenaar van de website is het sowieso prettig om zelf alle rechten te hebben. Wanneer je alle rechten hebt, heb je ook toegang tot de plugins. Om alle rechten te hebben op je website, kies je voor de ‘Administrator’ rol.
Hoe verhuis ik mijn WordPress website?
Soms is het nodig om van hostingpakket te wisselen en je WordPress website te verhuizen naar een andere provider. Om te voorkomen dat je de website helemaal opnieuw moet maken, zul je allereerst een goede back-up moeten maken van alle bestanden en de database. Deze kun je daarna uploaden op de nieuwe server. Klinkt ingewikkeld? Er zijn gelukkig goede plugins die je kunnen helpen je website veilig en compleet over te zetten bij een verhuizing. Ook zijn er hosting providers die je website gratis naar hen verhuizen afhankelijk van het pakket dat je aanschaft.
Hoe maak ik een contactformulier in WordPress?
Voor het maken van formulieren in WordPress, is een plugin noodzakelijk. Er zijn verschillende plugins waar je uit kunt kiezen. Kijk daarom goed of een plugin uitgebreid genoeg is voor het formulier dat jij voor ogen hebt. Een simpel contactformulier kan met vrijwel alle plugins voor formulieren. Lees ‘Beste contactformulier WordPress’ om te zien welke vijf plugins wij aanbevelen.
Er is een update beschikbaar, wat moet ik doen?
Makers van WordPress, WordPress thema’s en WordPress plugins creëren regelmatig nieuwe versies met verbeterde software. Het is belangrijk om deze ook op jouw website actueel te houden. In de updates zijn vaak bugfixes geïmplementeerd en worden veiligheidskwesties aangepakt. Als er een update beschikbaar is, kun je deze daarom het beste zo snel mogelijk (laten) installeren.
 
Heb je een nieuwe update geïnstalleerd? Dan is het wel zaak dat je alles even goed controleert. Check of alles er nog goed uitziet en controleer of alle functionaliteiten nog naar behoren werken.
 
TIP: Maak een back-up van je website, voor je de update doorvoert. In geval van technische problemen kun je dan altijd de laatste versie van je website terug zetten.
Eigenwebsitemaken.nl
Logo