iStock – foto’s, illustraties, videobeelden of muziek

Wanneer je op internet op zoek gaat naar fotomateriaal voor bij je tekst, blog of grafische project, vind je al snel vele websites met daarop de meest indrukwekkende fotocollecties. Er zijn zoveel beelden beschikbaar dat het vaak nog niet eens meevalt om een keuze te maken. Maar hoe is het eigenlijk zover gekomen? Die vraag worden beantwoord wanneer we inzoomen op iStock; de grondlegger van de stocksites zoals we die vandaag kennen.
iStock foto

Over iStock

Toen iStock jaren geleden begon met de verkoop van stockfoto’s, was er van een webshop nog geen sprake. Dit, inmiddels volledig digitale, platform begon dan ook met het verkopen van cd-roms. Platte schijfjes met duizenden afbeeldingen voor wie op zoek was naar passend beeldmateriaal. Dat is vandaag de dag nog maar nauwelijks voor te stellen. Inmiddels is iStock, dat aan Getty Images toebehoort, niet meer weg te denken in de wereld van beeldmateriaal. De enorme databank zit vol met foto’s, video’s, illustraties en muziek en er is zelfs een editor om videobeelden gratis aan te passen tot het helemaal naar wens is.

9.1Beoordeling
iStock beoordeling

iStock is een begrip in de wereld van rechtsvrije afbeeldingen en gaat ook al een hele tijd mee. Je kunt het zo gek niet verzinnen en iStock heeft een afbeelding voor je. Groot voordeel van iStock is dat je ook een afbeelding los kunt kopen en niet direct meerdere afbeeldingen moet aanschaffen of een abonnement moet kopen.

Hulp en klantenservice
9.3
Gebruiksgemak van de website en het bestellen
9
Prijzen
9

Wat zijn de belangrijkste pluspunten van iStock

De pluspunten van iStock

iStock noemt zichzelf dé stockcontent-site door creatievelingen voor creatievelingen. En een serieuze speler in de markt zijn ze zeker. Dit zijn de belangrijkste voordelen van iStock:

 • Exclusieve video’s en beelden
 • Zoekfunctie met AI-technology
 • Betaalbare tarieven
 • Zorgeloze licenties

Exclusieve video’s en beelden

Veel makers van beelden voor iStock, bieden hun werk nergens anders te koop aan. Dat betekent dat de beeldbank veel exclusieve video’s en beelden bevat die op geen één andere website verkrijgbaar zijn. De kans dat je concurrent dezelfde afbeeldingen gebruikt, wordt daardoor een stuk kleiner. Op deze manier ben je er van verzekerd dat jouw unieke zelf ontwikkelde website ook echt uniek is en blijft.

iStock foto pagina overzicht

Zoekfunctie met AI-technology

De slimme zoekfunctie van iStock denkt met je mee. Zo vind je sneller wat je zoekt, zonder pagina na pagina door te scrollen op zoek naar die ene perfecte afbeelding.

Betaalbare tarieven

iStock was de eerste stockfotowebsite die credits als betaalmodel invoerde en met succes! Door betaalbare en toegankelijke tarieven te rekenen kan iedereen bij de beeldbank terecht.

Zorgeloze licenties

Bij aankoop van materiaal krijg je bij iStock altijd een standaardlicentie. Deze licentie geeft je veel vrijheden met betrekking tot het gebruik van het materiaal. Zo kun je afbeeldingen, video’s en muziek gebruiken voor o.a. reclame, marketing, websites, apps, tv, productverpakkingen, social media, kranten en boeken. Het is ook mogelijk een uitgebreide licentie aan te schaffen. Je kunt dan nóg meer met het materiaal en geniet een hogere schadeloosstelling in geval van problemen.

Gratis editor

Met de gratis editor van iStock kun je het gekozen foto- en videomateriaal in no-time naar eigen hand zetten. Zo maak je foto’s en video’s voor je website, social media, e-mails en meer, helemaal passend bij de huisstijl van je bedrijf.

Verschillende pakketten en prijzen van iStock

iStock prijzen en abonnementen

De één heeft een enkele keer een stockfoto nodig, de ander is wekelijks op zoek naar tientallen rechtenvrije afbeeldingen. iStock werkt daarom zowel met abonnementen als met credits, voor ieder wat wils.

Abonnement | Vanaf € 0,18 per afbeelding

Wie een basisabonnement afsluit bij iStock, kan maandelijks een afgesproken aantal afbeeldingen downloaden. Het gaat dan om afbeeldingen uit de Essentials collectie. Duurdere abonnementen bieden ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de exclusieve (signature) afbeeldingen en geven toegang tot video’s en muziek.

Creditspack | Vanaf € 5,83 per afbeelding

Door een creditspack te kopen betaal je vooraf voor een vast aantal afbeeldingen of video’s. Handig als je zo nu en dan eens wat nodig hebt. Hoe groter het pakket credits dat je koopt, hoe voordeliger de prijs per credit.

iStock prijzen

Conclusie sitebuilder iStock

Waarom wel of niet kiezen voor iStock

Een eerste ervaring met een stockfotowebsite bepaalt vaak een groot deel van je mening over het aanbod. Heb je de juiste rechtenvrije afbeeldingen gevonden? Dan is de kans groot dat je enthousiast bent. Was het aanbod het ‘net niet’? Dan kijk je waarschijnlijk liever verder. Toch zijn er meer voor- en nadelen waar je rekening mee kunt houden. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

Voordelen iStock
 • Grote collectie (exclusieve) rechtenvrije afbeeldingen
 • Ook video’s, illustraties en muziek
 • Zoekfunctie met AI-technology
 • Gratis online video-editor
 • Flexibele abonnementen en creditpacks
 • Losse afbeeldingen kopen mogelijk
Nadelen iStock
 • In basisabonnement geen exclusieve content beschikbaar
iStock foto zoeken
Met iStock foto kun je met de uitgebreide zoekfunctie afbeeldingen of video’s uploaden om soortgelijke afbeeldingen en of video’s te vinden. Ideaal toch?!

iStock ervaringen

iStock ervaringen van anderen

iStock krijgt online veel lovende reviews en dat is niet voor niets. Gebruikers geven aan voor vrijwel ieder doel de perfecte afbeeldingen te kunnen vinden. Dat komt door het enorme aanbod, maar ook door de fantastische zoekfunctie op de website. Verder hebben het klanten het over afbeeldingen van hoge kwaliteit, tegen betaalbaar tarief. Op deze manier kun je de kosten voor het ontwikkelen van een eigen website relatief laag houden. Of je het nu met een website builder of een open source CMS als WordPress ontwikkeld, de kosten blijven relatief laag.

iStock veelgestelde vragen

De meestgestelde vragen over iStock

De klantenservice van iStock is via een formulier en telefonisch bereikbaar op werkdagen en streeft ernaar altijd binnen 24 uur te reageren. Heb je haast of wil je zelf op zoek naar een oplossing? Kijk dan eens tussen de veelgestelde vragen. Wellicht dat je daar het antwoord vindt dat je zoekt. Wij helpen je alvast op weg door hieronder vast wat vragen te beantwoorden.

Veelgestelde vragen
Wat kost een foto op iStock?
De bestanden op iStock zijn verdeeld onder de collecties Essentials en Signature. Beeldmateriaal in de laatste categorie is exclusief en nergens anders verkrijgbaar. Een Essentials foto koop je voor slechts 1 credit. Signature foto’s kosten 3 credits. De prijs per credit is afhankelijk van het door jouw gekozen creditspack of abonnement, maar start vanaf € 2,90 per afbeelding.
Mag ik iStock beelden aanpassen?
Wanneer je een beeld gekocht hebt op iStock, kun je dit aanpassen naar je eigen voorkeuren. In de iStock Editor kun je zelfs videomateriaal aanpassen en video’s maken van de door jou aangekochte beelden.
Kan ik mijn downloads meenemen naar de volgende maand?
Heb je een abonnement bij iStock, dan heb je maandelijks recht op een vast aantal downloads. Het kan zijn dat je aan het einde van de maand nog downloads over hebt. Dan is het goed om te weten dat je tot 250 ongebruikte downloads mee kunt nemen naar de volgende maand. Hiervoor is een jaarabonnement of abonnement met automatische verlenging noodzakelijk.

Bekijk vergelijkbare websites voor rechtenvrije afbeeldingen

9.2Beoordeling
Shutterstock

De marktplaats voor beeldabonnementen
Meer over Shutterstock

8.9Beoordeling
Adobe Stock

Beeldmateriaal waarmee je een verhaal kunt vertellen.
Meer over Adobe Stock

Eigenwebsitemaken.nl
Logo