Beste contactformulier WordPress 2024

Verleid bezoekers van je website om vandaag nog contact met je op te nemen door ze een goed contactformulier aan te bieden. Even informatie aanvragen, een bestelling doen of een afspraak maken is met een goed formulier namelijk zo gepiept. En met de juiste WordPress plugin is het toevoegen van zo’n contactformulier ook helemaal niet moeilijk. Tijd om aan de slag te gaan!
Beste contactformulier WordPress 2024

Een WordPress contactformulier is voor je klanten een ideale manier om met jou in contact te komen. Bijvoorbeeld om informatie aan te vragen, zich ergens voor aan te melden of een specifieke vraag te stellen.

Het lijkt wellicht simpel om even ‘een formuliertje’ online te zetten, maar vergis je niet: een goed contactformulier kan het verschil maken tussen sale of geen sale, tussen lead of geen lead. Het loont dus de moeite om verschillende opties te bekijken en zo te ontdekken wat het beste contactformulier voor je WordPress website is. Je zoekt immers een toegankelijk formulier om jouw klanten zo goed mogelijk te bedienen. Daarbij kun je kijken naar het gebruikersgemak van de plugin, naar de verschillende formuliervelden en functies die je kunt gebruiken én naar de mate waarin je het formulier zelf kunt vormgeven.

Contactformulier WordPress: gratis of betaald?

In de zoektocht naar het beste contactformulier voor WordPress zul je al gauw ontdekken dat er veel verschillende plugins beschikbaar zijn. Ook de kosten kunnen onderling nogal verschillen. Zo zijn er gratis contactformulier plugins, maar ook plugins met relatief hoge maandelijkse of jaarlijkse kosten. Welke plugin het meest geschikt is, hangt veelal af van je eigen voorkeuren. Voor enkel een simpel contactformulier heb je geen geavanceerde software nodig. De kans is dan groot dat een gratis plugin voldoende is. Voor een complexer formulier met conditionele logica en een koppeling met bijvoorbeeld een betaalmethode kom je eerder uit bij een betaalde plugin.

Wij vergeleken verschillende betaalde contactformulieren. Hieronder lees je meer over 5 populaire WordPress contactformulier plugins:

Populaire contactformulieren WordPress 2024

  1. WPForms – Een krachtige en eenvoudige tool voor WordPress formulieren
  2. Formidable Forms – In enkele minuten je formulier online
  3. Gravity Forms – Voor simpele én complexe formulieren
  4. HubSpot Forms – De eenvoudigste manier om leads te verzamelen
  5. Ninja Forms – Dé drag-and-drop WordPress formulieren builder
Tip van de dag: Elke formulieren plugin heeft zijn voor- en nadelen. Bekijk de specificaties pagina van elke plugin goed om zeker te weten dat de plugin kan wat jij wil.
1

WPForms – Een krachtige en eenvoudige tool voor WordPress formulieren

Bouw slimme formulieren in een handomdraai

WPForms

$39,50 per jaar $79,- per jaar
Je kunt WPForms 14 dagen proberen. Bevalt het niet dan kun je zonder verdere vragen je geld terug vragen. Binnen enkele dagen staat het geld weer terug op je rekening.

Met de drag-and-drop builder van WPForms bouw je in een handomdraai een contactformulier voor je WordPress website.

Handig om te weten: WPForms biedt een gratis pakket én de mogelijkheid om de plugin 14 dagen vrijblijvend te proberen.

WPForms zit boordevol functionaliteiten waarmee je een goed contactformulier kunt bouwen. Door middel van handige add-ons kun je het formulier bijvoorbeeld direct koppelen aan marketingsoftware of aan een betaalmethode. Ook mooi: met WPForms bouw je slimme formulieren. Dat betekent dat het contactformulier zich aanpast aan de antwoorden die iemand invult. Dit scheelt frustratie bij de bezoeker en geeft jou de kans om écht waardevolle data te verzamelen. Om spam te voorkomen, kun je gebruik maken van een CAPTCHA. Via instellingen kun je er bovendien voor zorgen dat je formulier voldoet aan de eisen van de AVG.

Conclusie WPForms

Dankzij het grote gebruiksgemak is WPForms een goede keuze voor contactformulieren op je WordPress website. Zonder technische kennis kun je aan de slag met het bouwen van (slimme) formulieren. En dankzij alle add-ons maak je het extra makkelijk om alle verzamelde gegevens direct om te zetten in bruikbare data.

2

Formidable Forms – In enkele minuten je formulier online

Dé plugin voor succesvolle WordPress formulieren

Formidable Forms

$39,50 per jaar $79,- per jaar
Je kunt Formidable Forms 14 dagen proberen. Bevalt het niet dan kun je zonder verdere vragen je geld terug vragen. Binnen enkele dagen staat het geld weer terug op je rekening.

Formidable Forms is een zeer gebruiksvriendelijke plugin voor het maken van formulieren. Zelfs zonder technische kennis kun je er goed mee uit de voeten. Bedenk wat het formulier moet doen, drag-and-drop alle onderdelen op de juiste plek en geef het formulier vervolgens de juiste stijl, zodat het perfect bij jouw vormgeving past.

Handig om te weten: Gebruik 1-click add-ons om met een simpele muisklik extra functionaliteiten aan je formulier toe te voegen.

Wie net met Formidable Forms van start gaat, kan beginnen met één van de vele templates. Pas het gekozen template aan en voeg functies toe om precies de juiste data te verzamelen. Heb je kennis van programmeren? Formidable Forms geeft je toegang tot de HTML zodat je ook daar aanpassingen kunt doen aan inhoud en uitstraling van jouw formulier.

Conclusie Formidable Forms

Formidable Forms is geschikt voor simpele contactformulieren, maar als dat alles is wat je nodig hebt, is de prijs vrij fors. Die hoge pakketprijzen zijn wél te rechtvaardigen wanneer je complexe formulieren vol conditionele logica wil bouwen. Of wat dacht je van eCommerce fomulieren, gekoppeld aan betaalmethodes? Die opties zijn beschikbaar in Formidable Forms. Probeer het pakket 14 dagen geheel vrijblijvend en ontdek of de software iets voor jou is.

3

HubSpot Forms – De eenvoudigste manier om leads te verzamelen

Leer jouw bezoekers kennen en verzamel al hun data met deze gratis plugin

HubSpot Forms

$0
Je kunt HubSpot Forms gratis uitproberen uitproberen. Het is wel erg beperkt maar je kunt dan al wel ervaren hoe het werkt.

Met HubSpot Forms maak je een succes van al jouw marketingactiviteiten. Met de drag-and-drop builder is het maken van een formulier bovendien ontzettend eenvoudig.

Handig om te weten: HubSpot Forms is onderdeel van een veel groter pakket waarmee je leads kunt verzamelen en tal van marketingactiviteiten kunt managen.

HubSpot Forms heeft wellicht een leercurve, maar is niet moeilijk om te gebruiken. De plugin biedt een aantal templates om mee te starten en tal van formuliervelden die je kunt inzetten om de juiste data te verzamelen. Met deze plugin kun je zelfs pop-up formulieren maken om je bezoekers te verleiden zich ergens voor aan te melden. Je kunt de formulieren eenvoudig laten voldoen aan de AVG-vereisten en maatregelen nemen om spam te voorkomen.

Conclusie Hubspot Forms

Wanneer je enkel formulieren wil maken, biedt de gratis variant van HubSpot Forms in veel gevallen meer dan genoeg mogelijkheden. Maar je kunt ook een stap verder gaan en je formulieren combineren met andere HubSpot tools. Zo kun je een krachtig systeem bouwen om klanten aan te trekken. Ondanks de leercurve is HubSpot Forms goed te gebruiken zonder technische kennis en zeker een aanrader op het gebied van WordPress contactformulieren.

4

Gravity Forms – Voor simpele én complexe formulieren

Eén van de eerste premium WordPress plugins op de markt

Gravity Forms

$41,- per jaar $59,- per jaar
Bij Gravity Forms kun je ook kiezen om eerst een demo te proberen. Je kunt je aanmelden voor de demo en Gravity Forms geheel gratis proberen om te kijken of het iets is voor jou.

Gravity Forms maakt het bouwen van WordPress formulieren heel eenvoudig. Sleep alle gewenste velden in de drag-and-drop builder naar de juiste plek en bouw in no-time de krachtigste formulieren voor je website.

Handig om te weten: Gravity Forms is ook heel geschikt voor het maken van polls en quizzen.

Technische kennis is niet nodig voor het werken met Gravity Forms. De plugin is zo ingericht dat werkelijk iedereen ermee kan werken. Gravity Forms biedt veel standaard velden, maar ook tal van add-ons en integraties om je formulier nog beter af te stemmen op je behoeften. Zo verzamel je alle data die je nodig hebt en kun je die gelijk omzetten in actie door je formulier bijvoorbeeld te koppelen aan een nieuwsbriefsysteem of betaalmethode. Ook aan de uitstraling van je formulieren is gedacht. Om het je makkelijk te maken, gebruikt Gravity Forms daarvoor standaard een ontwerp dat past bij je WordPress thema. Deze optie kun je ook uitschakelen om het formulier met behulp van CSS zelf te stylen.

Conclusie Gravity Forms

Gravity Forms wordt door zowel beginners als gevorderden gebruikt. Helemaal intuïtief werkt de builder niet, maar na een korte leercurve weet je precies hoe je mooie en krachtige formulieren bouwt. Qua styling heb je veel vrijheid en de add-ons en integraties zorgen ervoor dat je het formulier helemaal naar wens kunt maken. Het is jammer dat Gravity Forms geen gratis pakket biedt, maar de jaarlijkse licentiekosten zijn relatief laag. Die verdien je met een goed formulier snel terug.

5

Ninja Forms – Dé drag-and-drop WordPress formulieren builder

Al meer dan 30 miljoen keer gedownload!

Ninja Forms

$49,- per jaar $99,- per jaar
Je kunt Ninja Forms 14 dagen proberen. Bevalt het niet dan kun je zonder verdere vragen je geld terug vragen. Binnen enkele dagen staat het geld weer terug op je rekening.

Met een drag-and-drop builder voor beginners (en mensen die dat prettig vinden werken) én een ontwikkelaarsmodus voor gevorderden is Ninja Forms razend populair. Van een simpel contactformulier tot een complexe vragenlijst met conditionele logica; je maakt het allemaal eenvoudig met Ninja Forms.

Handig om te weten: Ninja Forms heeft een speciale ontwikkelaarsmodus die mensen met technische kennis toegang geeft tot geavanceerde settings en tools om formulieren nóg krachtiger te maken.

Dat NinjaForms al meer dan 30 miljoen keer gedownload is, heeft natuurlijk een goede reden. Dankzij de vele functies en handige drag-and-drop builder werkt de plugin heel fijn. De vele add-ons en koppelingen waar je uit kunt kiezen vullen je formulier perfect aan en zorgen dat jij het beste resultaat kunt behalen. Dankzij conditionele logica kun je bovendien een slim formulier bouwen dat zich aanpast aan de hand van de antwoorden die worden ingevoerd. Ideaal!

Conclusie Ninja Forms

Ninja Forms is voor zowel beginnende websitebouwers als voor ervaren programmeurs een geschikte keuze. Zonder enige technische kennis sleep je in de drag-and-drop builder alle velden van een formulier naar de juiste plek. Ontwikkelaars met kennis van HTML kunnen bij Ninja Forms overschakelen naar de ontwikkelaarsmodus voor geavanceerde instellingen. En welk pakket van Ninja Forms je ook kiest, je kunt altijd een onbeperkt aantal formulieren maken. Zelfs met het gratis pakket.

Meer over WordPress contactformulieren

Beste contactformulier WordPress

Afhankelijk van wat je nodig hebt, zijn er tal van zaken waar je op kunt letten bij het uitkiezen van goede software voor jouw WordPress contactformulier. Een aantal belangrijke elementen zijn:

AVG-proof

Al jouw contact met klanten moet verlopen volgens de regels van de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming). Door bezoekers al bij het contactformulier akkoord te laten geven op de manier waarop jij met hun gegevens omgaat, kun je latere problemen voorkomen.

Online kennisbank

Natuurlijk kun je bij problemen contact opnemen met de klantenservice van de WordPress plugin. Maar het is vaak zoveel makkelijker (en sneller) als je zelf aan de slag kunt. Sommige plugins bieden hiervoor een uitgebreide kennisbank aan waar veelgestelde vragen worden beantwoorden en waar tal van handleidingen te vinden zijn. Check vooraf zeker ook het aanbod aan tutorials op YouTube voor de plugin van jouw keuze.

Anti-spam

Niemand zit te wachten op een inbox vol spam e-mails die via een formulier zijn binnengekomen. Let er daarom op dat de plugin die je kiest ook anti-spam maatregelen aanbiedt. Een goed voorbeeld daarvan is de CAPTCHA onderaan een contactformulier.

Add-ons, koppelingen en integraties

Met alleen invulvelden ben je er in veel gevallen nog niet. Bekijk daarom altijd de mogelijkheden om extra functionaliteiten aan je formulier toe te voegen. Kun je jouw formulier bijvoorbeeld koppelen aan een betaalmethode of verzendpartij? Zijn er mogelijkheden om aanmeldingen direct op je e-maillijst te plaatsen? En is er een mogelijkheid om alle ingevoerde data overzichtelijk te bundelen? Al die extra functies kunnen je veel werk uit handen nemen en zijn in sommige gevallen zelfs onmisbaar.

Conditionele logica

Wij zijn er fan van: slimme formulieren. Dat zijn formulieren die op basis van conditionele logica de velden van het formulier aanpassen. Hierdoor sluit het formulier vele malen beter aan bij de bezoeker en is de kans groter dat je waardevolle data verzamelt met jouw formulier.

Voordelen van WordPress contactformulier plugin:

  • Bezoekers en (potentiële) klanten kunnen eenvoudig contact opnemen
  • Je kunt efficiënter leads en data verzamelen
  • Door goede automatisering kun je klanten sneller helpen

Conclusie: Wat is de het beste contactformulier voor WordPress?

Het is makkelijk om enthousiast te raken over een contactformulier dat al door veel mensen gedownload is. Om te bepalen of de plugin ook geschikt is voor jouw website, zul je echter wel verder moeten kijken dan dat. Natuurlijk zijn er standaard zaken waar een goede builder voor contactformulieren aan moet voldoen. Je kunt daarbij denken aan de vereisten om aan de AVG te voldoen, bescherming tegen spam en natuurlijk gebruiksgemak.

Wat de plugin verder in huis moet hebben, is vooral afhankelijk van jouw eigen doelstellingen. We raden je daarom aan om, voordat je een keuze maakt, eerst goed op een rijtje te zetten wat je nodig hebt. Wil je bestellingen via je formulier laten binnenkomen? Dan is een koppeling met betaalmethodes handig. Zoek je een formulier dat zich aanpast aan de antwoorden van de gebruikers? Dan wil je een plugin die met conditionele logica kan werken. Als je alles gewenste functies in beeld hebt, is het eenvoudiger om plugins te vergelijken en de juiste te kiezen.

Veel gestelde vragen over WordPress contactformulieren
Zijn er ook gratis WordPress contactformulieren
Jazeker, er zijn ook gratis WordPress contactformulieren die je kunt gebruiken op je website. Er zijn ook partijen die beide aanbieden maar dan is de gratis versie vaak erg beperkt of staat er reclame op van de partij die de plugin aanbiedt. Contactform 7 is bijvoorbeeld een gratis contactformulier plugin. Deze werkt prima echter is het soms wat technisch. Ben je echt niet technisch onderlegd dan kan het soms lastig zijn om Contactform 7 te gebruiken.
Waarom is een contactformulier zo belangrijk?
Contact opnemen is voor sommige mensen al een drempel, daarom moet je deze drempel zo laag mogelijk maken. Een contactformulier is hiervoor een hele gemakkelijke en belangrijke tool. Het is snel ingevuld en de persoon in kwestie kan weer verder en wachten op een antwoord.
Eigenwebsitemaken.nl
Logo