WordPress plugins
WordPress is krachtig, flexibel en veelzijdig. En het mooie is: voor bijna elk denkbare functie of mogelijk probleem bestaat een plugin. De duizenden beschikbare plugins bieden tal van functionaliteiten die je website verrijken. Denk bijvoorbeeld aan plugins die je website beveiligen en spam buiten de deur houden. Plugins die het mogelijk maken om een contactformulier aan je website toe te voegen. Of plugins die je kunnen helpen je website SEO-proof te maken. En dan zijn er nog de plugins die je bezoekers zaken als pop-ups, sliders en formulieren voorschotelen. Wat dat betreft is de tijd van programmeren echt voorbij. Door de juiste plugins te kiezen breid je je website in no-time uit met handigheidjes en verbeteringen.
Hoewel WordPress plugins zonder twijfel een fantastische aanvulling op je website zijn, is voorzichtigheid wel geboden. Teveel (zware) plugins kunnen je website onnodig traag maken. Dat is vervelend voor je bezoekers, maar ook nadelig voor je positie in de zoekresultaten. Kies daarom zorgvuldig en voeg geen overbodige plugins toe. Heb je een plugin na een tijdje niet meer nodig? Deactiveer en verwijder deze dan.
Top 5 beste WordPress plugins voor je WordPress website in 2025
Hoewel WordPress plugins zonder twijfel een fantastische aanvulling op je website zijn, is voorzichtigheid wel geboden. Teveel (zware) plugins kunnen je website onnodig traag maken. Dat is vervelend voor je bezoekers, maar ook nadelig voor je positie in de zoekresultaten. Kies daarom zorgvuldig en voeg geen overbodige plugins toe. Heb je een plugin na een tijdje niet meer nodig? Deactiveer en verwijder deze dan.
Askimet Spam Protection
Askimet
Wanneer je WordPress installeert, bevat het CMS nog nauwelijks plugins. Maar de meest onmisbare plugin, Akismet Spam Protection, is de uitzondering op de regel. Deze plugin, die comments van bezoekers filtert en checkt op spam, wordt altijd standaard mee geïnstalleerd in WordPress. En dat is zeker geen overbodige luxe!
Geef je bezoekers de mogelijkheid om op je website een reactie achter te laten? Dan is de kans groot dat spammers je al snel weten te vinden. Voor je het weet staat je website vol met comments over voetbal of cryptocurrency, terwijl je website daar niets mee te maken heeft. Het algoritme van Akismet controleert iedere reactie en laat zelden spam door. De plugin geeft je bovendien de mogelijkheid om de reacties ook zelf nog te beoordelen en indien nodig aan te passen of te verwijderen.
WPForms contactformulier
WPForms
Wil je dat bezoekers via je website contact met je op kunnen nemen? Dan is een contactformulier op je website onmisbaar. De WPForms plugin is een krachtige en eenvoudig te gebruiken tool waarmee je in no-time een formulier op je website plaatst.
Soms is een simpel formulier met enkele invulvelden voldoen, maar niet altijd. WPForms biedt daarom een ruime keuze aan add-ons om je formulier aan te vullen en zaken te automatiseren. Met de WPForms plugin kun je ook slimme formulieren maken. Dat betekent dat de velden zich aanpassen naar aanleiding van eerder ingevulde gegevens.
Rank Math SEO
Rank Math SEO
Rank Math SEO is een plugin voor het optimaliseren van je vindbaarheid in zoekmachines. De tool toont je in één oogopslag waar de knelpunten zitten en biedt tientallen SEO tools waarmee je ieder probleem kunt aanpakken.
Zoekmachineoptimalisatie is een constant veranderende bezigheid. Nieuwe regeltjes en algoritmes maken het je daarbij niet altijd gemakkelijk. Met Rank Math SEO heb je altijd overzicht in je SEO en kun je jouw positie in zoekmachines beïnvloeden door knelpunten te verhelpen. Snelheid en performance blijven enorm belangrijk, maar Rank Math SEO helpt je ook met statistieken, analyses en het verbeteren van snippets en social media posts.
WP Rocket
WP Rocket
Voor bezoekers en zoekmachines is de snelheid van websites enorm belangrijk. Om deze te verbeteren is een goede caching plugin onmisbaar. WP Rocket optimaliseert de snelheid van je WordPress website en zorgt voor een goede performance.
Er zijn veel verschillende zaken die bijdragen aan de snelheid van je website. Naast caching kun je denken aan het optimaliseren van je database, het verkleinen van HTML, CSS en JavaScript bestanden en het toevoegen van lazy loading voor afbeeldingen en video’s. WP Rocket bevat alle tweaks die je nodig hebt om de snelheid van je website zo optimaal mogelijk te maken. Het is een betaalde plugin die de investering meer dan waard is.
iThemes Security
iThemes Security
Als je net begint met je website, kun je je wellicht nog niet voorstellen dat iemand jouw website zou willen hacken. Toch is het belangrijk de beveiliging van je website van begin af aan goed te regelen. Met de iThemes Security plugin regel je in één keer de beveiliging en geniet je van optimale bescherming van je WordPress website.
iThemes Security stopt geautomatiseerde aanvallen, scant je website op verdachte activiteit, controleert plugins en updates op zwakke plekken, houdt spam tegen en onderneemt automatisch actie in geval van nood. De plugin biedt alles wat je nodig hebt om je website optimaal te beschermen tegen hackers en bots.
Andere handige WordPress plugins op Eigenwebsitemaken.nl

Wat ons betreft zijn Akismet, WPForms, Rank Math SEO, WP Rocket en iThemes Security de meest onmisbare plugins voor je WordPress website. Maar er zijn nog veel meer plugins waarmee je extra functionaliteiten en handige services aan je website kunt toevoegen. Of wat dacht je van plugins die je meer mogelijkheden bieden op het gebied van content en design? Op Eigenwebsitemaken.nl helpen we je door de bomen het bos te blijven zien en vertellen we je alles over handige, onmisbare en populaire plugins voor jouw WordPress website.
Beste contactformulieren WordPress 2025
Om in contact te komen met bezoekers van je website is een WordPress contactformulier ideaal. Bezoekers kunnen via zo’n formulier informatie aanvragen, zich aanmelden voor een evenement, een offerte opvragen of een specifieke vraag stellen.
Als een bezoeker eenmaal geïnteresseerd is in contact, wil je natuurlijk dat dit zo soepel mogelijk verloopt. De kwaliteit van je formulier is daarbij erg belangrijk. We raden je daarom aan diverse contactformulier plugins te bekijken en te onderzoeken welke het beste past bij het formulier dat je voor ogen hebt. Je kunt daarbij kijken naar de beschikbare functies en formuliervelden, naar de opties op het gebied van vormgeving en naar het gebruiksgemak van de plugin. Uiteraard heeft iedere plugin voor- en nadelen. Om je op weg te helpen in je zoektocht, hebben wij onze favoriete WordPress contactformulier plugins voor je op een rijtje gezet.


Beste WordPress SEO plugins 2025
Hoe beter je website is geoptimaliseerd voor zoekmachines (SEO), hoe beter je website gevonden wordt. Dat heeft voor een deel te maken met de techniek en snelheid van je website, maar ook de content op je website speelt een grote rol. Het kan daardoor lastig zijn om te ontdekken wat je het beste kunt doen om je website beter vindbaar te maken. Gelukkig zijn er veel WordPress SEO plugins die je daarbij kunnen helpen.


Betaalde plugins vs. gratis plugins
Bij het kiezen van goede plugins zal het je al snel opvallen dat er zowel gratis als betaalde plugins verkrijgbaar zijn. Is een gratis plugin recent bijgewerkt, al veel gedownload en voorzien van goede recensies? Dan kun je er vast veel plezier van hebben. Vanwege de vele gratis oplossingen, lijkt het zelfs overbodig om te kiezen voor een betaalde plugin. Maar niets is minder waar. Hoewel er zeker goede gratis plugins zijn, hebben betaalde plugins een aantal belangrijke voordelen:
- Betere support als je tegen problemen aanloopt;
- Regelmatig updates
- Uitgebreidere opties
Of je kiest voor een gratis plugin of een betaalde variant is uiteraard aan jou en je keuze zal wellicht per plugin verschillen. Is de functie van de plugin belangrijk voor het functioneren van je website? Dan is een betaalde plugin in de meeste gevallen de (kleine) investering meer dan waard.
Waarom wel of geen plugins op je WordPress website?
Natuurlijk kun je ook een WordPress website hebben zonder plugins. Als je je bedenkt dat iedere plugin je website ook zou kunnen vertragen, kan dit een goede keuze lijken. Maar tenzij je echt alleen simpel blog wil, zul je zonder plugins al snel tegen de beperkingen van WordPress aanlopen. Het CMS is er voor gemaakt om het te kunnen uitbreiden met extra functionaliteiten door middel van plugins. Zonde om daar geen gebruik van te maken, toch?
Om te voorkomen dat plugins voor conflicten of problemen zorgen, raden we aan zorgvuldig te kiezen wat je wel en niet installeert. Kies daarbij altijd voor (betaalde) plugins die goed onderhouden worden en regelmatig een update krijgen. Ook plugins die al heel vaak gedownload zijn en/of die veel positieve reviews hebben, hebben een streepje voor. Heb je een plugin gekozen en geïnstalleerd? Controleer dan of alles op je website nog naar behoren functioneert en niet verstoord wordt door de nieuwe plugin.