Yoast SEO

Het liefst scoor je met iedere webpagina een eerste plaats in de Google zoekresultaten. Maar hoe? De Yoast plugin helpt je om je WordPress website eenvoudig te optimaliseren voor het best mogelijke resultaat.
Yoast SEO

Wat is Yoast SEO en hoe is het ontstaan?

SEO plugin Yoast is wereldwijd actief op meer dan 13 miljoen websites. Niet slecht voor een plugin uit onze eigen kikkerlandje. Sinds de start in 2008 is WordPress SEO plugin Yoast uitgegroeid tot één van de beste zoekmachine optimalisatie plugins die er voor WordPress te vinden zijn. Het doel van Yoast is simpel: website eigenaren helpen om meer verkeer naar hun website te genereren vanuit zoekmachines. Zo helpen ze websitebouwers om betere, goed leesbare content te creëren en zorgen ze ervoor dat zoekmachines de pagina’s goed begrijpen en kunnen indexeren. Zonder code en technisch geneuzel, wél met duidelijke instructies en invulvelden. Een eigen WordPress website ontwikkel je in combinatie met Yoast!

9Beoordeling
Yoast SEO beoordeling

Met meer dan 13 miljoen actieve installaties is Yoast SEO de meest gebruikte SEO plugin van WordPress. Niet heel gek want ze waren er heel vroeg bij (2008) maar dat maakt het niet minder bijzonder.

Hulp en klantenservice
9
Gebruikersgemak van de plugin
8.9
Technische mogelijkheden (functionaliteiten)
9.1
Prijzen
9

Functionaliteiten Yoast SEO

De belangrijkste mogelijkheden binnen Yoast SEO

Yoast SEO WordPress plugin

SEO plugin Yoast is een zeer gebruiksvriendelijke WordPress plugin om je website te optimaliseren voor zoekmachines. We zetten een aantal belangrijke functies voor je op een rij:

 • SEO-analyse
 • Leesbaarheidsanalyse
 • Linksuggesties en tekstlinkteller
 • XML Sitemaps
 • Zoekweergave
 • Instellingen exporteren

SEO-analyse

Dankzij de SEO-analyse van Yoast zie je altijd in één oogopslag hoe je jouw webpagina kunt verbeteren. Aan de hand van een stoplicht-systeem zie je direct hoe het ervoor staat. De functie geeft je daarnaast handige tips en suggesties om je tekst te optimaliseren.

Yoast SEO Analyze
De rode bolletjes geven aan dat er werk aan de winkel is. Je kunt je on-page SEO verbeteren en je leesbaarheid.

Leesbaarheidsanalyse

Een online tekst moet zowel voor bezoekers als voor zoekmachines goed leesbaar zijn. Om dit te controleren kun je de leesbaarheidsanalyse van Yoast gebruiken. De functie geeft suggesties op het gebied van stijl en structuur van de tekst en geeft onder andere tips over het plaatsen van kopteksten of het inkorten van zinnen en alinea’s.

Yoast SEO Leesbaarheid analyze
Met de leesbaarheid analyze van Yoast SEO kun je snel en gemakkelijk zien hoe de tekst van je pagina is en waar eventueel verbeterpunten zitten.

Linksuggesties en tekstlinkteller

Tekstlinks zijn ideaal om de structuur van je website te verbeteren. Wellicht heb je bij het schrijven van een tekst zelf al een idee welke tekst je wil linken. Yoast geeft hiervoor linksuggesties en telt de interne links, zodat je precies weet hoeveel linkjes je in de tekst hebt verwerkt en hoe vaak je al een interne link naar die betreffende pagina hebt geplaatst.

XML Sitemaps

Met Yoast SEO maak je eenvoudig een XML sitemap. Deze roadmap voor zoekmachines helpt Google je website beter te begrijpen.

Yoast SEO - XML Sitemap

Zoekweergave

Wie hoog scoort in de zoekresultaten, wil daar ook opvallen met de juiste titel en beschrijving van de pagina. Met Yoast SEO pas je de zoekweergave volledig naar wens aan om nóg meer bezoekers naar je website te lokken.

Yoast SEO - Zoekweergave Meta
Hier een voorbeeld van hoe je Google resultaat er uit kan zien als je deze netjes invult zoals hierboven.

Instellingen exporteren

Onderhoud je meerdere websites? Dan kun je jezelf met de Yoast SEO plugin veel tijd besparen. Stel bij één website alles zorgvuldig in en exporteer deze instellingen om ze ook bij andere websites te kunnen gebruiken. Ideaal.

Yoast SEO - Instellingen exporteren

Verschillende pakketten en prijzen van Yoast SEO

Yoast SEO prijzen en pakketten

Het motto van Yoast is dat SEO voor iedereen is. Dat betekent dat je de belangrijkste functies van de Yoast SEO plugin gratis kunt gebruiken. Wil je echt het maximale uit de SEO tool halen? Dan kun je de gratis plugin upgraden naar Yoast SEO Premium voor nog meer functionaliteiten.


Yoast SEO Free
Aan de slag
SEO functionaliteiten
5 gratis cursussen

Yoast SEO Premium
€99,- per jaar
Aan de slag
SEO functionaliteiten
Zoekwoordoptimalisatie
Geen dode links
Volledig toegang tot Yoast SEO Academy
Social media previews
Yoast SEO Prijzen

Yoast SEO klantenservice

Ondersteuning en klantenservice van Yoast SEO

Heb je vragen of loop je tegen problemen aan bij het gebruiken van Yoast? Dan kun je antwoorden op veelgestelde vragen vinden op de website of contact opnemen met de klantenservice. Daarbij geldt dat gebruikers van de betaalde Yoast SEO plugin meer contactmogelijkheden hebben. De Yoast klantenservice is dagelijks bereikbaar.

Support telefoonYoast biedt geen telefonische support
Support e-mailYoast heeft geen e-mailadres voor support
Ticket systeemYoast beschikt over een ticket systeem
ChatYoast biedt geen support via de chat
Veel gestelde vragen / Helpcenterhttps://yoast.com/help/

Conclusie Yoast SEO

Waarom wel of niet kiezen voor Yoast SEO

Yoast SEO plugin voor WordPress is een uitstekende keuze voor websitebouwers die aan de slag willen met zoekmachineoptimalisatie. Zowel Yoast SEO Free als Yoast Premium bieden veel verschillende opties en functionaliteiten om je website hoger te laten scoren in zoekmachines.

Voordelen Yoast SEO
 • SEO-analyse
 • Leesbaarheidscheck
 • Linksuggesties
 • Tekstlink-teller
 • XML Sitemap generator
 • Zoekweergave eenvoudig in te stellen
 • Instellingen importeren/exporteren
 • Goede samenwerking met Google Search Console
Nadelen Yoast SEO
 • Geen duplicate content detectie
 • Geen focus op laadtijd website
 • Alleen on-page SEO

Yoast SEO ervaringen

Yoast SEO ervaringen van anderen

Het feit dat de SEO van miljoenen websites geregeld wordt door de Yoast SEO plugin, zegt uiteraard wel iets over de ervaringen van Yoast gebruikers. In online reviews is dan ook veelal te lezen dat zoekmachineoptimalisatie met Yoast zeer succesvol verloopt. Wat sommige gebruikers betreft laat de klantenservice nog wat te wensen over. Het gaat dan met name om bereikbaarheid en snelheid.

4.8Beoordeling
WordPress.org

De beoordelingen op WordPress.org over de gratis variant van Yoast SEO plugin zijn overweldigend. Met een gemiddelde van een 4,8 uit 5 op basis van tienduizenden reviews kun je wel zeggen dat Yoast SEO uitstekend ervaren wordt door de gebruikers.

Yoast SEO veelgestelde vragen

De meestgestelde vragen over Yoast SEO

Om je snel op weg te helpen bij vragen en problemen heeft Yoast een uitgebreid helpcenter online staan met antwoorden op veelgestelde vragen. In de Yoast academy leer je veel over zoekmachineoptimalisatie en je kunt uiteraard ook altijd contact opnemen met de klantenservice.

Veelgestelde vragen
Welke talen ondersteunt Yoast SEO?
De Yoast SEO plugin is beschikbaar in 27 talen. De leesbaarheidscheck en SEO-analyse zijn beschikbaar in 20+ talen, waaronder Engels, Nederlands, Spaans, Frans, Duits, Arabisch en Japans.
Kan ik Yoast Premium gratis uitproberen?
Om kennis te maken met Yoast kun je de gratis Yoast SEO plugin gebruiken. Van Yoast Premium is geen proefversie beschikbaar.
Werkt Yoast SEO ook voor WordPress webshops met WooCommerce?
Ja, je kunt Yoast SEO ook gebruiken voor het optimaliseren van je WooCommerce webshop.

Bekijk vergelijkbare WordPress SEO plugins

9.3Beoordeling
All in One SEO

Compleet SEO pakket om je website te optimaliseren
Meer over All in One SEO

9.2Beoordeling
Rank Math SEO

Alle functies in Rank Math SEO zijn modulair
Meer over Rank Math SEO

Eigenwebsitemaken.nl
Logo