Snelheid van je website testen

De snelheid van je website is erg belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid van je website. Bezoekers blijven vaak langer hangen op een website die snel laadt en dat komt ook de conversie ten goede. Is je website langzaam? Dan is de kans groot dat een bezoeker je website verlaat omdat hij niet (snel) vindt wat hij zoekt. Een gemiste kans!

Is jouw website snel genoeg? En wat gebeurt er met jouw positie in Google als dit niet zo is? In dit blog ontdek je waarom een snelle website een belangrijk onderdeel van SEO is én leer je hoe je die snelheid zelf kunt testen.

Waarom is de snelheid van je website zo belangrijk?

Grofweg zijn er twee redenen waarom de snelheid van je website zo belangrijk is:

Snelheid optimaliseren voor betere zoekmachine optimalisatie

Hoewel niemand precies weet hoe het algoritme van Google in elkaar zit, is het wel duidelijk dat de snelheid van je website steeds belangrijker is. Een trage website wordt door Google dan ook afgestraft met een lagere positie in de zoekresultaten.

Bezoekers tevreden stellen

Het gebruiksgemak van je website is een groot goed. Een website die te langzaam is, verliest dan ook bezoekers. Zelfs als internetgebruikers slechts één seconde te lang moeten wachten tot je website geladen is, is de kans al groot dat ze wegklikken. Met een snelle website houd je je bezoekers te vriend en is de kans op conversie groter.

4 handige tools om de snelheid van je website te testen

Snelheid van je website testen

Er is maar één manier om er achter te komen of jouw website snel genoeg is: testen. Gelukkig zijn daarvoor een aantal handige tools beschikbaar, die je in no-time vertellen wat de laadtijd van je website is én hoe je die kunt verbeteren.

Google PageSpeed Insights

Google is wereldwijd de meest populaire zoekmachine. Bij zoekmachineoptimalisatie proberen we ons dan ook vooral te richten op de rankingsfactoren van Google. De snelheid van je website is één van die rankingsfactoren en Google laat je graag zien hoe jouw website op dat gebied scoort.

De Google PageSpeed Insights tool toont de performance score van je website voor desktops en mobiele apparaten. Alle webpagina’s op je website krijgen een individuele score, zodat eventuele knelpunten gemakkelijk kunt opsporen. De score van Google PageSpeed Insights wordt gebaseerd op Lighthouse.

Google PageSpeed Insights geeft de performance een cijfer van 0 tot 100. Hoe hoger het cijfer, hoe sneller je website. Met de tips van Google kun je proberen de performance van je website te verbeteren.

Lighthouse

WebPageTest is een open-source project van Lighthouse. De tool biedt diverse mogelijkheden, waaronder een snelheidstest. Daarbij kun je kiezen uit verschillende serverlocaties. Geef verder aan hoe vaak je de test wilt herhalen, welke connectie je wilt testen en of je de test wil opnemen als video. De uitkomst toont je hoe snel alle objecten van je website laden, zodat je weet welke zaken je zou kunnen verbeteren.

Pingdom Website Speed Test

Pingdom is een populaire tool om de snelheid van je website mee te testen. De tool genereert scores voor totale prestatie, totale paginagrootte, aantal verzoeken op je website en de laadtijd. Daarbij geeft Pingdom ook een lijst met mogelijke verbeterpunten, zodat je weet hoe je de snelheid van je website kunt verbeteren.

Bij het testen van de laadtijd van je website maakt Pingdom gebruik van caching. Voor betrouwbaar resultaat raden we daarom aan de test een paar keer uit te voeren.

GTMetrix

Het populaire GTMetrix analyseert je website en toont je de laadtijd, de paginagrootte en het aantal verzoeken van je website. De tips om de prestaties van je website te verbeteren haalt de tool uit Google PageSpeed Insights en YSlow. Houd er rekening mee dat GTMetric je website test vanuit Canada. Als je een account aanmaakt, kun je er ook voor kiezen om te testen met een server in Londen. Met een account kun je bovendien je testen ook opslaan en vergelijken met eerder uitgevoerde testen.

Conclusie: Check de snelheid en optimaliseer je website

Met de tools die in dit blog beschreven worden, is het testen van de snelheid van je website een fluitje van een cent. Test je website daarom regelmatig en ga serieus aan de slag met de aangegeven verbeterpunten. Vaak kun je met een paar simpele aanpassingen al een groot verschil maken. Door je website voortdurend te optimaliseren verbeter je je positie in de zoekmachine, houdt je bezoekers te vriend en vergroot je de kans op conversie. Een conclusie kan ook zijn dat je hosting provider een trage webhosting aanbiedt. Het aanschaffen van de beste website hosting kan een hele hoop snelheidswinst opleveren.

      Eigenwebsitemaken.nl
      Logo