Beste WordPress caching plugin

Een snelle website wordt beter gevonden én houdt bezoekers langer tevreden. Er zijn verschillende technieken die je in kunt zetten om de snelheid van je website te verbeteren.

Heb je een WordPress website? Dan loont het de moeite om op zoek te gaan naar de beste WordPress caching plugin. Daarmee maak je je website moeiteloos een stuk sneller! In dit artikel bekijken we diverse WordPress caching plugins en helpen we je op weg bij het kiezen van de beste WordPress caching plugin voor jouw website.

Top 5 beste WordPress caching plugins

Op het gebied van plugins valt veel te kiezen. Welke WordPress caching plugin het meest geschikt is om de snelheid van jouw website te verbeteren, hangt af van verschillende zaken. Zo speelt de webserver een rol bij het maken van een keuze, maar ook het soort website, het gebruikte WordPress thema en de instellingen die je wel of niet wilt kunnen aanpassen. Wij delen daarom onze top 5 beste WordPress caching plugins. Daar zit vast iets tussen waarmee jouw website binnenkort ook als een speer gaat!

 • LiteSpeed Cache
 • WP Rocket
 • SG Optimizer
 • FlyingPress
 • W3 Total Cache

LiteSpeed Cache

Maak je voor je website gebruik van hosting op een LiteSpeed webserver? Dan is de LiteSpeed Cache plugin een uitstekende keuze. De plugin is gratis en biedt tal van functionaliteiten waarmee je de snelheid van je website kunt verbeteren. De caching wordt uitgevoerd op server-level, wat zorgt voor een betere basis dan file-based caching. Met file-based caching worden er kleine bestandjes gemaakt van een pagina die op je hosting worden bewaard, dit is niet altijd de meeste efficiente manier van caching. LiteSpeed heeft zijn betrouwbaarheid de afgelopen jaren zeker bewezen. De LiteSpeed Cache plugin werkt ook op andere servers, maar voor het gebruik van alle functionaliteiten is een LiteSpeed server noodzakelijk. Over het algemeen zijn de standaard instellingen van de plugin meer dan prima, maar ervaren gebruikers kunnen daar zeker nog aan sleutelen en testen met welke instelling een website nóg sneller wordt.

Kosten LiteSpeed: gratis

WP Rocket

WP Rocket is één van de bekendste WordPress caching plugins. Deze betaalde plugin is een goede optie voor website-eigenaren waarvan de website zich niet op een LiteSpeed server bevindt maar bijvoorbeeld op Apache of Ngnix. Miljoenen gebruikers gingen je voor en dankzij de uitgebreide documentatie én de Facebookgroep kan zelfs een beginner het maximale uit deze plugin halen.

Kosten WP Rocket: $50 per jaar (1 website) of $200 per jaar (onbeperkt aantal websites)

SG Optimizer

De SG Optimizer WordPress caching plugin werkt, net als LiteSpeed Cache, op server-level en werkt niet met kleine bestandjes. Hoeveel je de plugin met iedere hosting provider kunt combineren, is SG Optimizer vooral gemaakt voor gebruik op website die bij SiteGround gehost worden. Qua functionaliteiten biedt de plugin ongeveer hetzelfde als WP Rocket, maar de features zijn minder uitgebreid dan die van LiteSpeed Cache. Voor de meeste gebruikers is dit echter geen probleem. De plugin is populair en zeer geschikt voor het optimaliseren van de snelheid van je website. En nog een pluspunt: SG Optimizer is gratis.

Kosten SG Optimizer: Gratis

FlyingPress

FlyingPress is een WordPress caching plugin die – niet al te lang geleden – is ontwikkeld door een enthousiaste WordPress gebruiker die zich graag inzet om websites nóg sneller te maken. Met slechts een paar drukken op de knop stel je de plugin in, zodat je de snelheid van je website kunt optimaliseren tot ongekende snelheiden. Het uitgebreide aanbod aan opties wegen daarbij zeker op tegen de kosten voor het gebruik van de plugin.

Kosten FlyingPress: $42 per jaar (1 website) of $175 per jaar (50 websites)

W3 Total Cache

W3 Total Cache mag zich met recht een van de populairste gratis WordPress caching plugins noemen. Het uitgebreide aantal mogelijkheden bij deze plugin zien we niet vaak terug in gratis (caching) plugins. Nadeel? Voor beginners kunnen alle beschikbare opties wat overweldigend zijn waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar laat je daardoor zeker niet tegenhouden! Eenmaal goed ingesteld kan de plugin de snelheid van je website tot wel 10x verbeteren, zeker de moeite waard dus.

Kosten W3 Total Cache: Gratis

Beste WordPress caching plugin

Wat is caching?

Voor je een WordPress caching plugin kiest en installeert, is het misschien goed om te weten wat caching precies is en wat het kan doen. Kort gezegd is caching het verzamelen van data die tijdelijk wordt opgeslagen, zodat deze supersnel kan worden opgevraagd wanneer een bezoeker op je website of webshop komt. Op je computer wordt data bijvoorbeeld opgeslagen op je harde schijf. Als je die data wilt gebruiken, moet de computer eerst bepaalde processen verwerken. Dat kost tijd. Met caching (geheugen) sla je informatie die je vaak nodig hebt daarom op in het werkgeheugen (RAM), zodat je computer veel sneller toegang heeft tot het bestand. Met een caching plugin doe je hetzelfde, maar dan voor je WordPress website. In dit voorbeeld praten we over het opslaan van de date in het (RAM) geheugen maar er zijn ook caching plugins die het opslaan als kleine bestandjes die van de FTP worden ingeladen en niet het geheugen.

Wanneer een bezoeker je website bezoekt, doorloopt WordPress diverse stappen voordat de website naar de browser wordt gestuurd en zichtbaar wordt. Dat kost soms een hoop tijd. Helemaal als je website veel bezoekers tegelijk ontvangt. Een caching plugin maakt kopieën van geladen pagina’s. Bij volgende bezoekers die dezelfde pagina willen bezoeken, wordt dan een kopie getoond. En dat is een stuk sneller dan al die processen elke keer moeten doorlopen.

Waarom moet je caching gebruiken?

Een snelle website biedt bezoekers een betere gebruikservaring. De kans is groot dat ze hierdoor langer op je website verblijven en dat zorgt weer voor een hogere conversie. Snelle websites worden ook door Google goed gewaardeerd. Het kan dus ook van invloed zijn op je positie in de zoekresultaten. Het hebben van een snelle WordPress website kan dus een positieve invloed hebben op je SEO (zoekmachineoptimalisatie)

Hoe je je website sneller maakt, is aan jou of misschien je Internetbureau. Het optimaliseren en verbeteren van de snelheid van je website bestaat uit verschillende factoren. Het is dus goed om al deze facturen goed te bekijken, caching is één van deze factoren maar er zijn nog meer elementen die de snelheid van je website beïnvloeden. Zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je afbeeldingen optimaliseert en niet rechtstreeks vanuit je fotocamera op de website plaatst, dat vertraagd het laden ook enorm.

Dankzij caching worden pagina’s sneller geladen en zal er minder druk zijn op je WordPress hostingpakket. De server raakt dus minder snel overbelast en ook dat komt de snelheid van je website ten goede. Kijk daarom zeker nog eens naar onze top 5 beste WordPress caching plugins en kies de plugin die het beste past bij wat jouw website nodig heeft. Met een beetje geluk scoor je binnenkort hoger in de zoekresultaten en ontvang je binnenkort veel meer tevreden bezoekers op je website.

   Eigenwebsitemaken.nl
   Logo