Wat is een slug?

Een goede slug is essentieel voor iedere pagina van jouw website. Maar wat is een slug eigenlijk precies?

En hoe schrijf je een goede, gebruiksvriendelijke slug die bezoekers helpt om onmiddellijk de inhoud van de betreffende webpagina te begrijpen? Lees verder en ontdek hoe je een slug schrijft en waarom doeltreffende slugs zo belangrijk zijn voor jouw website.

Wat is een slug in WordPress en wat zijn de voorwaarden?

Een slug is de tekst die gebruikt wordt in de URL van een webpagina om deze beter leesbaar en geoptimaliseerd voor zoekmachines te maken, en wordt meestal gegenereerd op basis van de titel van de pagina zonder speciale tekens, spaties of hoofdletters.

In WordPress wordt elk artikel gekoppeld aan een URL waarmee mensen de pagina kunnen vinden. De slug is dat deel van de URL dat het artikel beschrijft. Het komt dan ook altijd na de domeinnaam. Een voorbeeld van een url met een slug is: https://eigenwebsitemaken.nl/website-builders/. In deze URL is ‘website-builders’ de slug.

Wat is een slug in WordPress en wat zijn de voorwaarden?

Bij het maken van een pagina of artikel kun je altijd zelf de slug kiezen. In veel gevallen ligt het voor de hand om daarin het onderwerp van het artikel te plaatsen. Door kernwoorden te gebruiken is het voor de bezoeker direct duidelijk waar de pagina over gaat. Om de slug overzichtelijk te houden, gebruikt men vaak koppeltekens tussen de woorden.

Er zijn een paar voorwaarden waar een slug van WordPress aan moet voldoen:

  • Een slug mag alleen kleine letters bevatten.
  • In een slug kunnen geen speciale karakters staan.
  • Spaties tussen woorden worden vervangen door een koppelteken

Slugs voor categorieën

Ook categorieën op je website kun je een eigen slug geven. Wanneer je een categorie aanmaakt kun je deze een naam geven en de bijpassende slug invullen. De slug is in dit geval de URL-vriendelijke versie van de categorienaam. Bij een slug voor categorieën kun je alleen kleine letters, cijfers en koppeltekens gebruiken.

De invloed van slugs op SEO

Google is dol op gebruiksvriendelijke URL’s met zo min mogelijk overbodige woorden. Een goede slug draagt dus bij aan de zoekmachinevriendelijkheid van je website. Voor goede SEO raden we daarom aan om aandacht te schenken aan de slugs die je maakt. Ga niet zomaar akkoord met de suggestie van WordPress, maar pas die waar nodig handmatig aan. Daarbij kun je bijvoorbeeld voegwoorden zoals ‘en’ en ‘als’ weghalen. Een goede richtlijn is daarbij dat je URL inclusief slug nooit langer is dan 75 tekens.

Een goede SEO plug-in kan ook erg bijdragen aan het goed neerzetten van een slug op je WordPress website. Bekijk anders eens onze beste SEO plug-ins waar we over hebben geschreven.

Een voorbeeld:
Stel je schrijft een artikel met als titel: ‘De nieuwste trends in het toerisme in 2023’. De automatisch gegenereerde slu is dan ‘/de-nieuwste-trends-in-het-toerisme-in-2023’. Zo’n lange slug wordt door Google al snel genegeerd. Pas de slug daarom aan en behoudt alleen de belangrijkste woorden: ‘/trends-toerisme-2023’. De kans is groot dat je met deze slug een stuk beter scoort in de zoekresultaten.

Een slug lijkt dus slechts een ‘klein detail’ op je website, maar is wel degelijk belangrijk voor je SEO. En omdat het maken van een goede slug eenvoudig is, is het een kans die je eigenlijk niet mag laten liggen. Wie weet hoeveel extra bezoekers je daardoor op je website zal ontvangen!

Kun je slugs achteraf nog aanpassen?

Technisch gezien is het altijd mogelijk om een slug achteraf aan te passen. Direct na publicatie levert dit vaak geen problemen op. Staat de pagina al langer online, dan is het niet verstandig om de slug nog aan te passen. Linkjes die naar de pagina verwijzen zullen niet meer werken en dat is zonde.

Is het écht noodzakelijk om de slug te wijzigen? Maak dan een 301 redirect die de oude URL naar de nieuwe pagina verwijst. Dan weet je in ieder geval zeker dat bezoekers toch nog op de juiste pagina terechtkomen. Alle slugs op je huidige website aanpassen is dus niet zo’n goed idee. Maar met de kennis die je, na het lezen van dit artikel, hebt opgedaan, kun je vanaf nu pagina’s publiceren met een sterke slug. Dat komt je positie in de zoekresultaten zeker ten goede!

      Eigenwebsitemaken.nl
      Logo