WordPress website sneller maken
Snelle websites scoren beter, in Google én bij bezoekers. Kun je bezoekers niet snel genoeg verleiden? Dan zijn ze in no-time op weg naar de website van de concurrent.
Een te langzame website kost je dus klanten. Wil jij je WordPress website sneller maken? Lees dan verder en gebruik onze tips om de snelheid van je website te verbeteren en zo je bezoekers vast te houden.
Waarom WordPress website sneller maken?
Voordat we je overladen met tips om je WordPress website sneller te maken, is het goed om te kijken naar het belang van die snelheid. Waar doen we het eigenlijk voor?
Een snelle website converteert beter
Bezoekers zijn niet erg geduldig en willen graag snel zien wat een website te bieden heeft. Een goede laadsnelheid zorgt ervoor dat meer bezoekers blijven kijken en vervolgens ook echt klant worden. Een snelle website houdt bezoekers tevreden en zorgt zo voor een betere conversie.
Een snelle website komt hoger in de zoekresultaten
De snelheid van je website is namelijk één van de ranking factors van het Google algoritme. Door je WordPress website sneller te maken, heb je dus kans hoger te scoren in de zoekresultaten. Natuurlijk is snelheid maar een klein onderdeel maar alle beetjes helpen wanneer het op zoekmachine optimalisatie aankomt.
5 slimme manieren om je WordPress website sneller te maken
De snelheid van je WordPress website wordt door verschillende factoren bepaald. Door de belangrijkste zaken goed aan te pakken, maak je je website in een handomdraai een stuk sneller. We delen daarom 5 slimme manieren om je WordPress website sneller te maken:
- Snelle hosting kiezen
- Kies een snel WordPress thema
- Installeer plugins van goede kwaliteit
- Optimaliseer al je afbeeldingen
- Installeer een plugin voor snelheid optimalisatie
Snelle hosting kiezen
Je kunt een website nog zo goed optimaliseren, als de hosting niet in orde is, gaat dit ten koste van de snelheid van je website. Kies daarom voor betrouwbare en vooral snelle hosting.
Om te bepalen of een hostingpakket snel genoeg is, kun je onder andere kijken naar de TTFB (Time to First Byte). Dit getal verwijst naar het aantal milliseconden die nodig zijn voor de browser om de eerste byte van de website te ontvangen. Hoe lager dit getal, hoe sneller je website geladen wordt. Goed om te weten: Een TFB van <200ms is goed. Biedt je hosting een TTFB van <100ms? Dan is dat helemaal perfect!
Beginnende websitebouwers en mensen met kleine websites komen vaak uit op shared hosting. Heb je iets meer technische kennis? Dan kun je voor snelle hosting ook eens kijken naar VPS of cloud hosting. Een aantal aanbieders van snelle hosting zijn mijn.host, Cloud86 en Hostinger.
Kies een snel WordPress thema
Naast je hosting heeft ook je WordPress thema grote invloed op de snelheid van je website. Een slecht gebouwd WordPress thema met veel onnodige code is lastig te optimaliseren en alles wat je optimaliseert wordt soms met een update in één klap ongedaan gemaakt. Dweilen met de kraan open dus!
Maar hoe weet je dan welk WordPress thema snel genoeg is? Vaak wordt de snelheid genoemd op de website van het thema. Uiteraard kun je het thema zelf ook testen en via Google PageSpeed aan een snelheidstest onderwerpen. Dan weet je, voordat je het thema aanschaft, zeker of je een goede keuze maakt.
Let op: Veel WordPress thema’s die je op een marktplaats (zoals ThemeForest) vindt, zijn erop gericht om zo veel mogelijk opties aan de sitebouwer te bieden. Daarom zijn vaak vanaf het begin af aan al erg langzaam. Ga daarom op zoek naar een lichtgewicht en goed geprogrammeerd thema, zoals Astra, GeneratePress, Genesis Framework of een standaard meegeleverd WordPress thema.
Installeer plugins van goede kwaliteit
Ook bij plugins die je gaat gebruiken, raden we je aan om constant letten op snelheid. Installeer alleen plugins die je echt gaat gebruiken. Let daarbij op het aantal actieve installaties. Bij een WordPress plugin die op veel websites actief is, is de kans groter dat de plugin goed gecodeerd is. Plugins met slechte code kunnen leiden tot bugs of overbelasting van je hosting en dat komt de snelheid van je website uiteraard niet ten goede.
Optimaliseer al je afbeeldingen
Een aantrekkelijke website bevat ook de nodige afbeeldingen. Logisch! Maar deze afbeeldingen kunnen de snelheid van je website wel negatief beïnvloeden. Dit betekent niet dat je afbeeldingen achterwege moet laten, maar wel dat je je afbeeldingen moet optimaliseren voor je ze op je website gebruikt. Door de bestandsgrootte van je content zo klein mogelijk te houden, het juiste afbeeldingstype te kiezen, kun je grote impact maken op de snelheid van je website. Wie het echt af wil maken, past ook lazy loading toe waarmee bepaalde content pas wordt geladen op het moment dat het nodig is.
Afbeeldingstype: WebP
Een nieuw afbeeldingstype dat enkele jaren geleden door Google gelanceerd is, is WebP. WebP afbeeldingen zijn zo’n 26% kleiner dan PNG’s. Voor de laadtijd van een hele webpagina vol afbeeldingen scheelt dat een hoop! Met een speciale plugin kun je al je afbeeldingen als WebP uploaden in WordPress.
Voor het verkleinen van afbeeldingen kun je ook gebruikmaken van TinyPNG. Dit werkt heel eenvoudig: Sleep afbeeldingen van je harde schijf naar het werkveld en TinyPNG verkleint deze. Je kunt de kleinere afbeeldingen daarna downloaden.
Lazy loading
Lazy loading verbetert de prestaties van je website door het laden van bronnen of objecten uit te stellen tot ze daadwerkelijk nodig zijn. Afbeeldingen die lager op een pagina staan worden dan pas geladen wanneer een gebruiker naar beneden scrollt.
Installeer een plugin voor snelheidsoptimalisatie
Plugins voor snelheidsoptimalisatie cachen je website, maken afbeeldingen efficiënter en pakken de code van je website in, zodat de website sneller laadt. Een goed voorbeeld hiervan is de SG Optimizer WordPress plugin.
De snelheid van je website testen
Wanneer je aan de slag gaat met het sneller maken van je WordPress website, wil je de snelheid natuurlijk ook kunnen testen. Daarvoor kun je gebruik maken van een aantal handige, gratis, tools. Test je website bijvoorbeeld met GTMetrix en Google’s PageSpeed tool om te zien hoe je scoort. Aan de hand van de uitslag kun je vervolgens bepalen of en hoe je de snelheid van je website verder gaat optimaliseren.
Extra tip: Check je Core Web Vitals score
De Core Web Vitals van je website zijn sinds 2021 onderdeel van Google’s algoritme. Het gaat bij Core Web Vitals om de snelheid waarmee de content van een pagina laadt (LCP), de snelheid waarmee de browser op input van de gebruiker reageert (FID) en de stabiliteit van de content terwijl deze laadt (CLS). Je kunt deze score checken met Google PageSpeed. Scoor je niet goed op Core Web Vitals? Dan kan dat zorgen voor een lagere positie in de Google zoekresultaten.
Omdat de meeste mensen tegenwoordig een snelle internettoegang hebben, kan het soms overbodig lijken om nog bezig te zijn met de optimalisatie van de laadtijd van je website. Maar bovenstaande voorbeelden laten zien dat zichtbaarheid, betrouwbaarheid en gebruiksgemak behoorlijk kunnen worden verbeterd door een snellere website. Klanten blijven langer rondkijken en keren later makkelijker terug. Snelheid komt de opbrengst van je website dus zeker ten goede!