WordPress website verhuizen naar andere hosting
Het kan gebeuren dat je na een tijdje niet meer tevreden bent over de hostingprovider van je website. Misschien is je website regelmatig onbereikbaar of wordt je onvoldoende geholpen bij vragen en technische problemen.
Of je wil je WordPress website verhuizen omdat andere hostingproviders beter zijn voor de SEO van je website. Ben je benieuwd wat je moet doen om je WordPress site te verhuizen? Lees dan verder en ontdek hoe het werkt.
WordPress website verhuizen, hoe doe je dat?
Voordat je begint met je WordPress website verhuizen naar andere hosting, is het belangrijk om een backup te maken. Deze backup moet je hele website bevatten, inclusief alle bestanden en de hele database. Om een backup van je WordPress website te maken, kun je gebruikmaken van plugins als ‘Updrafts’ of ‘WPbackup’. Je kunt de backup ook via FTP doen, bijvoorbeeld met ‘FileZilla’.
WordPress website laten verhuizen door nieuwe hosting provider
Veel hostingproviders bieden (gratis) verhuisservice aan. Een deskundige medewerker zorgt er dan voor dat jouw WordPress website succesvol wordt overgezet naar de nieuwe hosting. In de meeste gevallen is dit snel geregeld én blijft je website tijdens het verhuizen gewoon online. Ideaal!
Stappenplan WordPress website verhuizing
Ga je zelf aan de slag met je WordPress website verhuizen? Reken er dan ongeveer op dat je zo’n 1,5 uur bezig bent. Voor de verhuizing is het belangrijk dat je FTP toegang hebt tot je huidige én nieuwe server of hosting. Verder heb je bij beide ook toegang nodig tot het controlepaneel en de domeinnaam instellingen. Volg onderstaand stappenplan voor succesvolle WordPress website verhuizing.
- Download alle bestanden via FTP. Je vindt deze over het algemeen in de map ‘httpdocs’ of ‘public_html’.
- Zet de gedownloade bestanden in een aparte map met een duidelijke naam, bijvoorbeeld ‘WordPress oude website’.
- Ga naar het controlepaneel van je huidige hosting en download de database.
- Sla de database op op je computer.
- Log in bij de nieuwe hosting en voeg de domeinnaam toe aan je nieuwe hostingpakket.
- Importeer de database die je in stap 3 hebt gedownload. Is er nog geen database? Maak deze dan eerst aan.
- Zoek het bestand ‘wp-config.php’
- Ga daarin op zoek naar de volgende regels:
/** The name of the database for WordPress */
define(‘DB_NAME’, ‘database-naam’);
/** MySQL database username */
define(‘DB_USER’, ‘database-gebruikersnaam’);
/** MySQL database password */
define(‘DB_PASSWORD’, ‘wachtwoord’);
/** MySQL hostname */
define(‘DB_HOST’, ‘localhost’); - Controleer de databasenaam op de plek van ‘DB_HOST’. Als dit de oude gegevens zijn, pas deze dan aan naar de naam van de nieuwe database. Doe hetzelfde voor de gebruikersnaam (DB_USER) en het wachtwoord (DB_PASSWORD). Sla je wijzigingen op.
- Upload de bestanden via FTP.
- Open het FTP programma opnieuw en log in op de nieuwe hosting of server.
- Zoek binnen je domeinnaam naar de map ‘public_html’.
- Verwijder alle bestanden in de ‘public_html’ map en importeer de bestanden van je website. Zorg ervoor dat je ook de aangepaste versie van het wp-config.php’ bestand importeert.
- Maak op de nieuwe server dezelfde mailbox aan als die op je oude server stond. Gebruik je POP3? Dan hoef je alleen de nieuwe mailserver in te stellen? Gebruik je IMPAP? Verplaats dan alle mappen door de oude mailserver aan de nieuwe mailserver te koppelen.
- Beëindig je oude hostingabonnement.
Let op: Wil je je WordPress website verhuizen naar een nieuwe domeinnaam? Ook dat kan met het stappenplan. Zorg er dan wel voor dat je tijdens het verhuizen ook de domeinnaam wijzigt in je ‘MySQL database’.
WordPress website verhuizen met plugin
Zie je er ondanks bovenstaande stappenplan toch tegenop om zelf je WordPress website te verhuizen naar andere hosting en biedt je nieuwe hostingprovider geen verhuisservice? Dan kun je ook gebruikmaken van een WordPress migratieplugin:
WordPress Duplicator
De plugin WordPress Duplicator bundelt alle thema’s, plugins, databases, inhoud en WordPress bestanden en zet deze in een zipbestand. Met dit bestand kun je je WordPress website verhuizen naar elke gewenste locatie. Het installeren van WordPress op de nieuwe hosting is niet nodig, het zipbestand bevat alle bestanden die nodig zijn voor de verhuizing van je website.
All-in-One WP Migration
Met de All-in-One WP Migration plugin exporteer je zonder technische kennis je gehele WordPress site, inclusief media bestanden, database, thema’s en plugins. Deze sleep je vervolgens eenvoudig naar een nieuwe locatie. Met zoek- en vervangopties kun je tijdens het exporteren eenvoudig wijzigingen aanbrengen in de database. Heeft je website een grote database? Dan kan het zijn dat je WordPress website te complex is voor een verhuizing met een migratie plugin. In dat geval kun je beter hulp inschakelen om je website zonder problemen te verhuizen.