Wanneer je een eigen website gaat maken met een Content Management Systeem, kom je al snel voor de keuze te staan: WordPress of Joomla?
Deze CMS-systemen zijn allebei populair en hebben voor- en nadelen. Welk systeem past het beste bij jouw website? Wij zetten de belangrijkste punten op een rijtje om jou te helpen kiezen.
Over WordPress
WordPress is wereldwijd het meest populaire CMS om je eigen website te maken. Zelfs zonder technische kennis kun je hiermee aan de slag. Maak een keuze uit verschillende ontwerpen en voeg naar hartelust extra functies toe om je website helemaal naar wens te maken.
Voordelen
- Geen technische kennis nodig
- Lage maandelijkse kosten
- Veel uitbreidingsmogelijkheden
- 100% eigenaar van je eigen website
- Snelle laadtijd
- SEO-vriendelijk
- Groot aanbod thema’s en plugins
- Grote community
Nadelen
- WordPress, thema’s en plugins moeten regelmatig met updates worden bijgewerkt.
- Populair doelwit voor hackers
- Teveel plugins is nadelig voor de laadtijd

Over Joomla
Joomla is een zeer gebruiksvriendelijk CMS waarmee iedereen een eigen website kan maken. Je kunt je website met Joomla bouwen, content toevoegen en functionaliteiten toevoegen.
Voordelen
- Gebruiksvriendelijk en intuïtief
- Veel vrijheid qua ontwerp
- Nuttige functionaliteiten (zonder extra plugin)
- Grote community
- SEO-vriendelijk
- Handige plugins
Nadelen
- Leercurve: het kan eventjes duren voor je het programma goed onder de knie hebt.
- Aantal ontwerpen en functionaliteiten zijn beperkt
- Minder geschikt voor blog
WordPress of Joomla, dit zijn de overeenkomsten
Of je nu voor WordPress of Joomla kiest, voor je eerste website zul je even door een leercurve heen moeten. Heb je eenmaal door hoe het werkt? Dan zijn beide CMS’en zeer gebruiksvriendelijk en zonder technische kennis goed te gebruiken.
Voor het bouwen van WordPress en Joomla is de programmeertaal PHP gebruikt en een MySQL-database. Beiden CMS’en maken gebruik van caching, om de laadtijd van je website te versnellen. Deze laadtijd speelt een grote rol in de SEO van je website, waar zowel WordPress als Joomla erg sterk in zijn. Welk CMS je ook kiest, je website maakt zeker kans om hoog te scoren in de resultaten van de zoekmachine.
Voor het ontwerpen van je eigen website maak je gebruik van thema’s. Of je nu kiest voor WordPress of voor Joomla, beide hebben een ruim aanbod aan thema’s die de basis kunnen zijn voor jouw website ontwerp.
De grootste verschillen tussen Joomla en WordPress
Naast de hierboven genoemde overeenkomsten tussen Joomla en WordPress, zijn er natuurlijk ook een aantal grote verschillen.
WordPress is oorspronkelijk opgezet om te bloggen, iets waar Joomla minder geschikt voor is. Hoewel zowel Joomla als WordPress werken met een WYSIWYG (What You See Is What You Get) editor, is WordPress echt de ster als het gaat om gebruiksgemak. Bij WordPress zijn alle basisfunctionaliteiten geregeld en kun je je vrijwel direct richten op het maken van content. Toch is WordPress niet alleen geschikt voor beginners. Ook doorgewinterde websitemakers kunnen met het CMS uit de voeten. Met plugins is een WordPress website uit te breiden van een simpel blog tot een corporate website, online magazine of nieuwsportaal.
Bij Joomla duurt het wellicht wat langer voor je doorhebt hoe het werkt. Het CMS bevat veel menu’s om je website in te richten. Daar kun je in het begin een beetje de weg in kwijt raken. Wordt je er na een tijdje handiger in, dan zul je zien dat ook Joomla heel gebruiksvriendelijk is. Joomla heeft, dankzij al die menu’s, wel meer functies die in de basis al aanwezig zijn.
Zowel WordPress als Joomla worden ondersteund door actieve communities die steeds verbeteringen verzorgen en gebruikers helpen wanneer dat nodig is. Er zijn veel video-tutorials en forums beschikbaar voor beide CMS’en. Echter, de gemeenschap van WordPress is groter dan die van Joomla en het is gemakkelijker om premium ondersteuning te vinden voor WordPress.
Dat WordPress zo populair is, maakt het platform ook een zeer gewild doelwit van hackers. Door steeds te blijven verbeteren en updaten, doet WordPress zijn best de veiligheid te garanderen. Joomla is onder hackers een minder geliefd slachtoffer. Websites die op Joomla draaien hoeven daarom minder vaak te updaten.
Conclusie: WordPress of Joomla
Als je kijkt naar de voor- en nadelen van WordPress en Joomla, dan zul je al snel zien dat je eigenlijk niet verkeerd kan kiezen. Beiden zijn prima CMS’en waarmee je zonder technische kennis een eigen website kan maken. Toch springt WordPress er naar onze mening wel steeds iets bovenuit. WordPress is gericht op gebruiksgemak en daardoor – zonder al te lastige leercurve – ook geschikt voor beginners. WordPress scoort ook goed op gebied van SEO en websites in WordPress hebben over het algemeen een snelle laadtijd. En kom je er niet uit? Dan is WordPress ook het CMS met de grootste online community om al je vragen te stellen en technische problemen mee te delen.
