In de zoektocht naar een goede pagebuilder zullen Elementor en Visual Composer je zeker niet ontgaan. Deze razendpopulaire page builders worden wereldwijd door enorm veel websitebouwers gebruikt.
Maar welke van deze twee page builders komt als beste uit de bus? In dit artikel vergelijken we de twee builders of Elementor of Visual Composer de beste keuze is voor jouw website.
Voor- en nadelen Elementor
Vrijwel alle WordPress gebruikers zijn bekend met Elementor. Dat is niet zo vreemd, want de pagebuilder heeft inmiddels al meer dan 5 miljoen gebruikers. En dankzij de gebruiksvriendelijkheid van de software is technische kennis voor het bouwen van een website niet meer nodig. Elementor is dus geschikt voor ervaren én voor beginnende websitebouwers.
Voordelen:
- Drag-and-drop editor
- Snel
- Zoekmachinevriendelijk
- Speciale builders voor headers, footers, formulieren en pop-ups
- Uitstekende klantenservice
- Gebruiksvriendelijk
- Demo websites
- Live editing
Nadelen:
- Gratis versie zeer beperkt
- Standaard templates redelijk simpel
Voor- en nadelen Visual Composer
De Visual Composer page builder is snel, zoekmachinevriendelijk en standaard voorzien van tal van functionaliteiten en demo websites voor een snelle start.
Voordelen:
- Drag-and-drop editor
- Gebruiksvriendelijk
- Templates (demo websites)
- Zoekmachinevriendelijk
- Inclusief pop-up builder
- Goede klantenservice
- Live editing
Nadelen:
- Achtergrondafbeeldingen zijn niet of moeilijk aan te passen
- Updates en bugfixes niet altijd even vlot
- Page builder gebaseerd op shortcodes
Elementor of Visual Composer: Wat zijn de overeenkomsten?
Zowel Elementor als Visual Composer zijn populaire pagebuilders. Ze verschillen erg van elkaar, maar hebben ook een aantal belangrijke overeenkomsten. Zo zijn beide pagebuilders voorzien van een gebruiksvriendelijk drag-and-drop systeem waarmee je een website eenvoudig in elkaar klikt. Beide pagebuilders zijn ook zoekmachinevriendelijk, snel en responsive. De klantenservice achter beide builders is uitmuntend en beide genieten vele lovende reviews. Wat dat betreft zijn Elementor en Visual Composer dus allebei hele goede keuzes voor het bouwen van een website.
De kracht van Elementor
Elementor is één van de beste WordPress pagebuilders die beschikbaar zijn. Dankzij de hoge mate van gebruiksvriendelijkheid kan vrijwel iedereen met de Elementor pagebuilder aan de slag. We bekijken een aantal belangrijke functionaliteiten van Elementor:
Snel en zoekmachinevriendelijk
Wie een website maakt, wil ook dat die door bezoekers gevonden kan worden. Goede SEO is daarbij van groot belang. En laat Elementor daar nou heel geschikt voor zijn. Dankzij de uitstekende kwaliteit van de code kan de website snel geladen worden en daar worden zowel bezoekers als zoekmachines blij van.
Zeer gebruiksvriendelijk (ook voor beginners)
Dankzij de drag-and-drop editor van Elementor is het maken van een eigen website een makkie. Kies de onderdelen die je op een pagina wil toevoegen en sleep ze in de editor naar de juiste plek. Het menu zit vol elementen zoals knoppen, teksten, afbeeldingen, video’s, formulieren, aftellers en meer, zodat je alles snel bij de hand hebt. Door ieder element daarna aan te passen op het gebied van kleur, lettertype, tekst en effecten, maak je jouw website in een handomdraai helemaal eigen. Door het live editing systeem zie je bovendien direct het resultaat van wijzigingen die je doet.
Een snelle start dankzij demo websites en templates
Hoe gebruiksvriendelijk software ook is, het daadwerkelijk starten met het bouwen van een website kan toch wat overweldigend zijn. Gelukkig biedt Elementor tal van demo websites en templates aan voor een snelle start. Met een druk op de knop importeer je de template van je keuze. Daar heb je vervolgens alle controle over, zodat je ieder element naar wens kunt aanpassen.
WooCommerce Builder voor webshops
De Elementor pagebuilder is niet alleen geschikt voor het bouwen van websites, maar ook voor het bouwen van webshops. Je kunt kiezen uit diverse templates voor webshops. De koppelingen tussen Elementor en WooCommerce zorgen ervoor dat je ook zonder technische kennis aan de slag kunt. De WooCommerce Builder van Elementor heeft verschillende voordelen. Je kunt bijvoorbeeld templates maken voor productpagina’s of archiefpagina’s, zodat je niet voor ieder product het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. De builder biedt ook de mogelijkheid om filters toe te voegen. Daarmee kunnen bezoekers eenvoudig producten selecteren op basis van kleur, maat, beoordeling, levertijd, formaat, merk, enzovoorts. Dat heeft gegarandeerd een positief effect op het conversiepercentage van je webshop.
Pop-ups bouwen met de Elementor Popup Builder
Pop-ups zijn een krachtige manier om jouw webshop een boost te geven. Je kunt je conversiepercentage verhogen, e-mailadressen verzamelen of je bezoekers op belangrijke zaken attenderen. De Elementor Popup Builder bevat een groot aantal pop-up templates. Uiteraard kun je deze templates volledig naar wens aanpassen door middel van drag-and-drop. Pop-up klaar? Dan bepaal je zelf op welke pagina deze vertoond wordt en bij welke actie dit moet gebeuren.
Gratis toegang tot het Hello Theme
Naast een goede pagebuilder is ook de keuze van het juiste WordPress thema enorm belangrijk. Voor goede resultaten is een betaald thema in veel gevallen de beste optie. Om kosten te besparen kun je ook gebruik maken van het ‘Hello Theme’. Dit thema hoort bij de Elementor Pagebuilder en is daardoor uitermate compatible. Het thema is super licht en goed geoptimaliseerd voor zoekmachines. Ook verschijnt er regelmatig een update.
Wat vinden anderen van Elementor?
Er is op dit moment geen pagebuilder die meer gebruikers heeft dan Elementor. Het zijn er namelijk meer dan 5 miljoen. Het is dan ook niet verrassend dat Elementor goed scoort. Op diverse review-sites scoort de pagebuilder meer dan 4,5 van de 5 sterren. Een uitstekende score!
De kracht van Visual Composer
Visual Composer behoort tot de beste WordPress pagebuilders en heeft maar liefst meer dan 1 miljoen gebruikers. De software geeft je volledige controle over je website of webshop en zelfs de meest onervaren websitebouwers kunnen met de builder uit de voeten. Wij namen de pagebuilder onder de loep en bespreken de belangrijkste functionaliteiten.
Snelle laadtijd en zoekmachinevriendelijk
Bij het ontwikkelen van Visual Composer is veel rekening gehouden met de gewenste snelheid van websites. Door ervoor te zorgen dat er geen dubbele en/of overbodige code te vinden is, laadt de website sneller én kan Google je website vaker en sneller lezen. Dat is dus prettig voor je bezoekers, maar draagt ook bij aan goede vindbaarheid via zoekmachines.
Bouw je website zonder technische kennis
Om een website te bouwen met Visual Composer heb je geen technische kennis of dure programmeur nodig. Dankzij het overzichtelijke drag-and-drop systeem sleep en klik je jouw website of webshop zo in elkaar.
Visual Composer demo websites
Het kan lastig zijn om met een blank canvas te starten bij het bouwen van een website. Gelukkig bevat Visual Composer een grote bibliotheek aan demo websites. Ieder template is opgebouwd uit blokken die je eenvoudig aanpast of verplaatst. Met een druk op de knop importeer je de template van je keuze en wijzig je deze tot je website helemaal naar wens is.
De Visual Composer pop-up builder
Met de pop-up builder van Visual Composer bouw je eenvoudig en snel pop-ups voor je website. Voor een gemakkelijke start kun je gebruik maken van een template die je vervolgens helemaal aanpast. Wanneer je pop-up helemaal naar wens is, kun je instellen waar en wanneer deze vertoond moet worden. Je kunt daarbij kiezen uit een specifieke pagina, maar je kunt de pop-up bijvoorbeeld ook vertonen wanneer een bezoeker vanaf een specifieke URL binnenkomt of wanneer de bezoeker een vastgesteld aantal pagina’s heeft bekeken.
Visual Composer voor webshops
Visual Composer werkt uitstekend samen met WooCommerce en is dus zeer geschikt voor het bouwen van een webshop. Je kunt producten toevoegen aan categorieën, filters aanmaken en nog veel meer. Voor een optimaal aanbod aan functionaliteiten raden we aan te kiezen voor een echt WooCommerce thema dat compatibel is met Visual Composer.
Ervaringen van anderen met Visual Composer
Het feit dat Visual Composer meer dan een miljoen gebruikers heeft, toont het succes van de pagebuilder. Hoewel het gebruikers soms eventjes kost om aan de builder te wennen, zijn zij enthousiast over het gebruiksgemak, de mogelijkheden en de klantenservice.
Elementor of Visual Composer: Wat zijn de kosten?
Wanneer je een licentie nodig hebt voor één website, zijn de kosten voor Elementor en Visual Composer gelijk. Bij beide pagebuilders betaal je voor dit kleinste pakket jaarlijks hetzelfde. Voor een pakket waarmee je drie websites kunt maken, betaal je bij beide pagebuilders ook jaarlijks hetzelfde. Ben je van plan veel websites te bouwen? Dan kan de prijs bij Elementor iets duurder uitvallen dan bij Visual Composer. Bij Visual Composer ben je voor het duurste pakket 849 dollar per jaar kwijt.
Elementor of Visual Composer conclusie: Welke builder is het best voor jou?
Het is waarschijnlijk overbodig om te zeggen dat zowel Elementor als Visual Composer zeer goede pagebuilders zijn. Hoewel beide pagebuilders geschikt zijn voor beginners, is de leercurve voor Visual Composer iets steiler. Elementor is erg overzichtelijk en heb je wellicht iets sneller onder de knie. Welke pagebuilder hier het meest geschikt is, komt dus uiteindelijk vooral neer op persoonlijke voorkeur. Elementor en Visual Composer zitten bovendien bomvol handige functionaliteiten, zijn scherp geprijsd en worden standaard geleverd met demo websites en templates. Je bouwt met beide builders eenvoudig en zonder veel technische kennis een website die snel en zoekmachinevriendelijk is.