Wix of WordPress

Hoewel Wix en WordPress niet op elkaar lijken, zijn beiden wel razend populair onder mensen die hun eigen website willen bouwen.

De programma’s an sich zijn lastig te vergelijken. Door te kijken naar de verschillende mogelijkheden, het gebruiksgemak, kosten en ondersteuning wordt wél heel duidelijk wat de kracht is van Wix en WordPress en welke software het meest geschikt is voor jou.

Geen technische kennis, toch een eigen website

De belangrijkste eigenschap die zowel Wix als WordPress bezit is dat je een eigen website kunt maken zónder technische kennis. Dus weet je niets over programmeren en heb je van HTML geen kaas gegeten? Geen probleem! Wix en WordPress maken het je beiden gemakkelijk en bieden een systeem waarmee je relatief eenvoudig een website in elkaar klikt.

Hoe werkt Wix?

Bij Wix maak je een website met een handige website builder. Downloaden en/of installeren is niet nodig, je kunt met Wix direct aan de slag. In de Wix editor begin je met een blanco pagina óf met een sjabloon. Zo’n sjabloon vormt de basis van je website. Omdat je werkelijk ieder detail tot op de pixel kunt aanpassen, kun je de website qua design helemaal naar je eigen hand zetten.

Wix of WordPress
Dit is een voorbeeld van hoe de Wix website builder eruit ziet.

Je kunt er ook voor kiezen om te beginnen met Wix ADI. Daarbij maakt Wix jouw website op basis van artificial intelligence. Door gericht vragen te stellen, bepaalt de software het ontwerp van je website en vult die automatisch met afbeeldingen en tekst. Uiteraard kun je ook bij deze website ieder onderdeel aanpassen om alle pagina’s helemaal naar wens te maken.

Veel Wix templates komen met vooraf geïnstalleerde apps, maar in de Wix App Market vind je honderden extra apps die je als widgets aan je website kunt toevoegen. Je kunt ze gebruiken om je website uit te breiden en extra functionaliteiten toe te voegen.

Hoe werkt WordPress?

WordPress is een gratis open-source systeem waarin je eenvoudig zelf pagina’s kunt toevoegen, teksten kunt aanpassen en afbeeldingen kunt toevoegen. Wanneer de hosting is geregeld, kun je WordPress installeren en starten met het maken van je WordPress website.

Als eerste kies je een template. Dit wordt de basis van je website. Er zijn gratis templates verkrijgbaar, maar ook veel betaalde thema’s. Die bieden vaak meer opties en zijn over het algemeen wat unieker en professioneler qua vormgeving. Na de installatie van het geschikte thema kun je dit naar wens aanpassen.

WordPress Twenty Twenty-Two Thema
Het gratis WordPress Twenty Twenty-Two thema. Buiten dit standaard thema zijn er nog tal van andere gratis WordPress thema’s beschikbaar.

Om de functionaliteiten van je website verder uit te breiden, maak je bij WordPress gebruik van plugins. Dit zijn kleine programma’s die je kunt installeren. Veel plugins zijn gratis te gebruiken, maar er zijn ook exemplaren waar je eenmalig of maandelijks voor moet betalen.

Welke software biedt de meeste mogelijkheden?

Wix stelt honderden sjablonen en apps ter beschikking om een website te maken die precies voldoet aan jouw eisen en wensen. De software biedt gebruikers daarmee veel mogelijkheden. Toch halen deze mogelijkheden het niet bij de opties die WordPress te bieden heeft. Omdat WordPress open-source software is, is er een grote groep fans en developers die voortdurend templates en plugins ontwikkelt. WordPress biedt daarnaast meer vrijheid om achter de schermen zaken aan te passen én geeft daarbij toegang tot de broncode van de website.

Wix of WordPress: welke software is het meest gebruiksvriendelijk?

De Wix website builders zijn ontwikkeld om het gebruikers zo makkelijk mogelijk te maken om een eigen website te maken. Zelfs zonder technische kennis. Het bouwen van je website kan zo eigenlijk niet mis gaan. Bij WordPress is een klein beetje technisch inzicht wel prettig. Het systeem biedt veel meer mogelijkheden, maar geeft daarbij weinig feedback of hulp als er iets mis gaat. De juiste informatie is wel te vinden, maar daar moet je wel zelf naar op zoek.

Wanneer we Wix en WordPress vergelijken, is Wix het meest gebruiksvriendelijk. Dit gaat wel ten koste van de mogelijkheden. Heb je iets meer ervaring met het maken van een eigen website, dan kun je ook prima met WordPress uit de voeten. Je hebt dan ook meer mogelijkheden om een complexere website te bouwen.

Controle over je website

Wie kiest voor het gebruiksgemak van software als Wix of WordPress, levert een stukje controle in. Wie 100% controle over zijn website wil, kan deze daarom beter zelf programmeren. WordPress biedt gebruikers toegang tot de database en de mogelijkheid om dingen zoals de permalink structuur, te wijzigen. Hiermee heb je meer controle over je website dan bij Wix, waar de achterkant van de website grotendeels is afgeschermd.

Hoe veilig is je website?

Hoe meer een systeem is afgeschermd, hoe veiliger je website is. In dit geval is een Wix website dus veelal minder kwetsbaar dan een WordPress website. Veiligheidsproblemen bij WordPress kunnen bijvoorbeeld ontstaan door het installeren of niet updaten van verouderde plugins. Iets om goed in de gaten te houden.

Ondersteuning bij het bouwen van je website

Een groot voordeel van Wix is dat je bij het bouwen van je eigen website kunt rekenen op ondersteuning door de klantenservice. Bovendien biedt Wix tal van handleidingen aan waarmee je zelf aan de slag kunt om zaken voor elkaar te krijgen. WordPress is open-source software en biedt deze ondersteuning niet. Daarentegen wordt WordPress wel ondersteund door een enorme wereldwijde community die tutorials, blogs en video’s beschikbaar maakt. Hiermee kun je vrijwel ieder probleem zelf oplossen. Nogmaals: investeren van wat tijd is hierbij een vereiste.

Webhosting voor Wix en WordPress website

We kiest voor een Wix pakket profiteert van gratis webhosting. Heb je al een domeinnaam bij een hostingbedrijf? Dan kun je deze ook aan je Wix website koppelen.

Voor WordPress heb je volledig vrije keuze op het gebied van webhosting bedrijven. Het is ook gemakkelijker om je website naar een betere partij te verhuizen wanneer je ontevreden bent.

Wat zijn de kosten?

De kosten van een Wix website zijn afhankelijk van het pakket dat je kiest. Het gratis pakket biedt een website zonder .NL domein en met reclame. Voor de meeste (serieuze) gebruikers is dat geen optie. De prijzen van betaalde pakketten starten bij € 4,50 per maand en kunnen oplopen tot € 26,- per maand. Dit is inclusief een domeinnaam en hosting.

Het gebruik van WordPress is gratis, maar je betaalt wel voor het registreren van een domeinnaam en de hosting van je website. Dit komt neer op ongeveer € 5,- per maand.

Wil je gebruikmaken van een betaald WordPress thema? Dan betaal je daarvoor vaak eenmalig een bedrag. Er zijn thema’s te koop voor een paar tientjes tot enkele honderden euro’s.

Wanneer is Wix de beste keus?

Wix is de beste keuze voor gebruikers die:

 • een website willen maken zonder technisch gedoe;
 • snel een vliegende start willen met één van de Wix-sjablonen;
 • hun website eenvoudig willen uitbreiden door middel van handige widgets.

Wanneer is WordPress de beste keus?

WordPress is de beste keus voor gebruikers die:

 • gemakkelijk een goede website willen maken;
 • veel controle over hun website willen behouden;
 • lage maandelijkse kosten willen;
 • op zoek zijn naar veel uitbreidingsmogelijkheden;
 • 100% eigenaar van hun website willen zijn.

Conclusie: Wix of WordPress?

Voor beginnende website-makers die op een eenvoudige manier een website willen maken, is Wix de betere keuze. De software biedt voldoende mogelijkheden om een complete website te maken en heeft – voor de gevorderde gebruiker – ook een optie tot het zelf ontwikkelen van webapplicaties.

Wil je van begin af aan volledige controle over je website en heb je enige technische kennis op het gebied het ontwikkelen van websites? Dan is WordPress de software voor jou. Door de vele uitbreidingsmogelijkheden en vrije keuze van hosting is WordPress ook zeer geschikt voor de lange termijn. Wie slim is, host zijn WordPress website op een provider die LiteSpeed WordPress hosting biedt. WordPress is de aanrader voor bedrijven die willen groeien.

   Eigenwebsitemaken.nl
   Logo